Nazikrangel om studentkonsert

Nazi eller ikke? Bandet Death in Junes konsert på studentstedet Hulen i Bergen opprører antinazister. Hulen mener bandets bruk av nazistiske symboler er kunst.

Nazisymbolene er en viktig del av gothbandet Death In Junes opptreden, men om dette betyr at bandet er nazistisk eller ei, er oppe til diskusjon. Mange forsvarer bandet med at sjefen Douglas Pearce er homofil og at det handler om en seksuell uniformsfetisj.

Tor Bach, redaktør i det antifascistiske tidskriftet Monitor, mener at bruken ikke er akseptabel uansett grunn.

- La meg se. De spiller i naziuniformer. De bruker nazistiske symboler på scenen. De har gjentatte ganger hatt konserter med et åpent fascistisk band som har fått konsertene sine stoppet flere ganger av politiet. De spiller de tyske nazistenes kampsang. Om dette skyldes en seksuell fetisj eller om det er politisk er underordnet. Det viktige her er at Hulen legaliserer bruk av nazistiske symboler i det offentlige rom, sier Bach til Dagbladet.no

Ifølge studentavisa Studvest har Monitor fått varsler fra antifascistiske nettverk i Europa og USA om bandets turné.

Sensur

Bandet gjester Bergen og Hulen i forbindelse med gothklubben Dominions månedlige arrangement. Hulens leder, Jo Rasmussen, forsvarer bandets kobling til nazismen som kunst. Han mener det er sensur å stoppe bandet.

- Tor Bach har dessverre falt for feilinformasjon om bandet. Death In June flørter med nazismen og bruker symbolene provokativt i kunsten. Det er uspiselig, men de gjør dette for å bli lagt merke til. Jeg mener bandet vil vise oss at det finnes flere lag i nazismen og fascismen, at ikke alle som sensurerer går i uniform og at vi må ta tak i historien som terapi, sier Rasmussen til Dagbladet.no.

- Trekker til seg nazister

Tor Bach mener at Hulen selv kan velge hvilke band som spiller. Sensurargumentet er derfor uholdbart og dessuten må Hulen sette en anstendighetsgrense.

- Det hører ikke hjemme å la et band som forherliger en ideologi som drepte millioner spille. Det er som å ha en fetisj for massegraver i Bosnia, sier Bach til Dagbladet.no.

- Det er en ting hvis de hadde spiller i en eller annen lukket klubb. Men Hulen ser studentenes konsertsted, og de har en klar antinazistisk profil. Da blir denne konserten meningsløs. Dette bandet trekker til seg nazistene, fortsetter Bach.

Rasmussen på sin side er ikke så bekymret for å bli assosiert med Death In June.

- Det gjelder å se gjennom symbolbruken. Vi skal gjøre vårt i forkant for å overbevise folk om at Death In June ikke er et nazistisk band, sier Rasmussen til Dagbladet.no.

Delte meninger på nettet

Ifølge Studvest er det også stor forvirring blant fansen. Mange oppfatter bandet som et naziband, mens andre deler Jo Rasmussens holdning. Kristian Bjørkelo i Dominion har skrevet hovedoppgave om nazisme i mediebildet.

- Death in June har aldri tatt et ideologisk standpunkt, men er forført av nazismens symbolikk; formen er budskapet, sier Bjørkelo til Studvest.

Les mer:

Monitor

Studvest

Provoserende nazikunst

åpner seg opp til denne siden.
Fra albumet «DIScriminate»
<B>SYMBOLER:</B> Nettsidene til Death in June er fulle av nazisymboler. Dette er åpningsskjermen som .....
Fra albumet «Brown Book»