Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Naziscener i Brad Pitt-film skaper raseri

- Dette var respektløst og sårende.

KRIGSFILM: Filmsjefer på Brad Pitts nye film «Fury» kritiseres for å ha gjenskapt opprørende nazi-scener på Remembrance Sunday, søndagen i november hvor britene minnes sine krigsofre. Foto: Stella Pictures
KRIGSFILM: Filmsjefer på Brad Pitts nye film «Fury» kritiseres for å ha gjenskapt opprørende nazi-scener på Remembrance Sunday, søndagen i november hvor britene minnes sine krigsofre. Foto: Stella Pictures Vis mer

(Dagbladet): Ansvarlige filmsjefer på Brad Pitts nye film «Fury», kritiseres for å ha gjenskapt støtende nazi-scener på Remembrance Sunday, søndagen i november hvor britene minnes sine krigsofre.   

«Fury» er en kommende, amerikansk film om andre verdenskrig, skrevet og regissert av David Ayer som skal være premiereklar i november neste år. Selveste Brad Pitt er filmens store stjerne.   

The Telegraph skriver at kampscener som involverte tyske soldater i SS-uniform og amerikansk soldater med våpen, ble filmet i en stille Oxfordshire-landsby på Remembrance Sunday, mens britene holdt ett minutts stillhet.

- Veldig lite følsomt Dette skal ha skapt raseri og sterke følelser hos mange.  

Det hevdes at oppfordringen om å utsette filming i  landsbyen Oxon i Shirburn, fordi dette blant annet skulle innebære skyting fra klokka fire om morgen, ble ignorert.

Veteraner, soldater og lokale innbyggere skal ha reagert med sinne over at filmfolkene bak dette amerikanske 50 millionerprosjektet tok seg slik til rette på den engelske landsbygda. 

- Dette er særdeles lite følsomt, uttalte Oberst Richard Kemp til Daily Mirror.
 
Minnes krigsofrene Remembrance Sunday er den søndagen som faller nærmest 11. november, dagen da våpenhvilen som endte første verdenskrig ble inngått i 1918. Selve 11. november kalles Armistice Day (våpenhviledagen) eller Remembrance Day, men siden dette ikke er en offentlig høytidsdag er feiringen lagt til nærmeste søndag.

Selv om dagen er knyttet spesifikt til første verdenskrig, hedres alle de falne i alle kriger som Storbritannia har vært involvert i. Dagen markeres i de fleste byer og landsbyer i Storbritannia med seremonier ved krigsminnesmerker, og klokka 11.00, som er tidspunktet for inngåelsen av våpenhvilen, er det to minutters stillhet over hele landet.

Krigsscener En rekke statister, inkludert tidligere soldater, hadde blitt leid inn for å spille tyske og amerikanske tropper.

STJERNEN: Brad Pitt Stella Pictures
STJERNEN: Brad Pitt Stella Pictures Vis mer

Et castmedlem skal ifølge The Telegraph ha sagt:
 - Dette var respektløst og sårende. Selv kan jeg ikke tro at jeg faktisk hadde på meg en SS-uniform på Remembrance Sunday.

Statister skal også ha reagert på at sjefen på filmsettet kjente til den spesielle dagen, men likevel insisterte på at opptakene til filmen om amerikansk heltemot, fortsatte,  på bekostning av britisk følsomhet for minnehøytiden.

Filmsjefen på settet skal ha nektet å stoppe filmingen i helgen til tross for en bønn fra Watlington Parish Council.

Sendt brev Formann Ian Hill uttaler at den ansvarlige har vist ufølsomhet og at et brev er sendt for å påpeke hvor upassende det var at Shermans-tanks rullet over landsbygda og eksplosjoner ble tillatt.

Oberst Richard Kemp, tidligere høyere offiser for de britiske styrkene i Afghanistan, sier at beslutningen om å filme var respektløs.

- På et tidspunkt hvor vårt land ærer og minnes dem som ga sitt liv for å stoppe nazistenes ødeleggelser av landet vårt, virker det særdeles ufølsomt å påtvinge landsbyboerne slike scener, sa Kemp til Daily Mirror.

- Sjefen for en film som trekker fordeler av innsatsen til 800 000 britiske og amerikanske soldater i andre verdenskrig, har en plikt til å forsikre seg om at filmteamet viser repspekt for de døde, sier han.

STERKE SCENER:  Det er scener som vekker sterke følelser. Stella Pictures
STERKE SCENER: Det er scener som vekker sterke følelser. Stella Pictures Vis mer

I fjor tok innspillingen av den norske filmen «Victoria» en pause i opptakene og fjernet nazibannere i Middelalderparken i Oslo under begravelsen av krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby.

AMERIKANSKE HELTER: Som i mange andre amerikanske krigsfilmer. Stella Pictures
AMERIKANSKE HELTER: Som i mange andre amerikanske krigsfilmer. Stella Pictures Vis mer