Nazist og intellektuell?

Lettfattelige og velskrevne portretter av 18 tyske menn og to kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Denne danske antologien, i hovedsak skrevet av universitetsansatte, bringer portretter av 18 tyske menn og to kvinner. De er lettfattelige og velskrevne.

Boka innbyr med sitt enkle og klare utstyr til å bli lest og til igjen å finne fram en artikkel av Max Weber eller en roman av Thomas Mann, og til en helt ny artikkel av Ernst Tugendhat. Den inspirerer!

Heidegger og Schmitt

Boka opererer imidlertid ikke med noen grense eller terskel for hvem som kan regnes for intellektuell. Utvalget består av filosofer og forfattere. Det fins ingen historiker, ingen lege, ingen naturvitenskapsmann, ingen offiser, ingen teolog og ingen politiker. Hvorfor ikke Rudi Dutschke? Hvorfor ikke Rudolf Augstein, grunnleggeren av Der Spiegel? Utvalget er tradisjonelt. Men tre personer som tjente nasjonalsosialismen, Carl Schmitt, Martin Heidegger og Ernst Jünger er tatt med. Jan Bo Hansen argumenterer for at Jünger ikke kan regnes som Hitler-tilhenger.

Det betyr antakelig at han mener at Jünger i så fall ikke ville kunne regnes for intellektuell.

Kan Schmitt og Heidegger som på hver sin spektakulære måte støttet Hitler, regnes for å være intellektuelle? Og hvis svaret er nei, hvorfor? Dette problematiseres overhodet ikke i boka. Man kunne naturligvis være en utmerket utøver av sitt fag og likevel slutte seg til nazipartiet. Men det å være intellektuell er noe mer enn å være en fremragende yrkesutøver. Ved å underkaste seg en fører, kopler man ut ansvarligheten for egne handlinger og meninger. Det kan ikke en intellektuell gjøre. Man kan fremdeles teknisk sett være en utmerket jurist, filosofilærer og forfatter, men intellektuell kan ikke en sånn person kalles.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer