PARADE: Fra Arbeidstjenestens defilering ved Universitetsplassen 25. oktober 1941. Arbeidstjenesten ble i Norge fra 1941 gjort obligatorisk for menn i vernepliktig alder. Vidkun Quisling (i midten, foran) gjør nazihilsen for  paraden sammen med andre politiske ledere og høyere offiserer.  Foto: Aage Kihle / NTB Scanpix
PARADE: Fra Arbeidstjenestens defilering ved Universitetsplassen 25. oktober 1941. Arbeidstjenesten ble i Norge fra 1941 gjort obligatorisk for menn i vernepliktig alder. Vidkun Quisling (i midten, foran) gjør nazihilsen for paraden sammen med andre politiske ledere og høyere offiserer.  Foto: Aage Kihle / NTB ScanpixVis mer

Nazistene er ikke helt døde for oss naziunger

Hvorfor er hundretusener av nazietterkommere tause etter 71 år hvis normalisering har vært et demokratisk ideal ?

Meninger

«Døde nazister i levende bilder», kaller professor Hans Fredrik Dahl en sak i Dagbladet lørdag 2. juli (krever innlogging). Han forteller at det er riktig av NRK å sende nazifilmavisen fra krigsårene på nytt. Det er vel også riktig av Dagbladet å la naziunger komme til orde i sakens anledning. Vi har levd 71 år etter krigen i stort sett taushet, også kalt frihet.

Personlig, som naziunge, er jeg helt enig i at filmaviser, akkurat som straffedokumenter i landssvikarkivet, bør offentliggjøres. Historien angår alle, og jøssingunger og naziunger bør omsider få tilgang til det meste. «Normalisering» kalles slikt. Men hvorfor er hundretusener av nazietterkommere tause etter 71 år hvis normalisering har vært et demokratisk ideal ?

Alle vet svaret : Vi på tapersiden representerer ondskapen - sett fra seierherrenes side - og da velger selvsagt avkommet taushet. Seierherrene har aldri søkt forsoning, men kjørt svart-hvitt-historie av politisk-opportunistiske grunner.

Dette temaet burde professor Dahl ha berørt i sin artikkel om tilgjengelighetens velsignelser. Men andre verdenskrig har skapt båser, uvaner, seiersideologi. Det er mye lettere for seierherrer å drive humanisme-politikk når over halvparten av den vest-europeiske befolkningen er kriminalisert og brakt til taushet. «Krigen er slutt», skriver Dahl. Ja, la naziavkommet få merke det ! La oss nazietterkommere få delta i «samtidskommentaren». Dahl er den første som burde vite om nazietterkommernes sjelekval og ubrudte krigsangst.

Altså er det ikke nok bare å åpne arkiver for å skape et fellesskap for nordmenn, hvis det er målet, da. De tause må få komme til orde. Og våre foreldres dokumenter i Nasjonalbiblioteket bør få litt blest i pressen. Vi naziunger må få lov til mentalt, på forsonende vis, å begrave våre foreldre og slektninger uten å banges for at vi derved havner i helvete. Slutt med svartmalingen av alle krigens tapere ! Begynn med litt forsonende politikk nå etter 71 år!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.