KOSMETISK: «I dag vil ikke de lengst til høyre innrømme sine politiske sympatier, de gjemmer seg heller bak nasjonalstatens flagg. Nazistenes flukt fra nazismen er utelukkende av kosmetisk art», skriver artikkelforfatteren. Bildet viser en støttemarkering for greske Gyllent Daggry i Stockholm i fjor. Foto: NTB Scanpix
KOSMETISK: «I dag vil ikke de lengst til høyre innrømme sine politiske sympatier, de gjemmer seg heller bak nasjonalstatens flagg. Nazistenes flukt fra nazismen er utelukkende av kosmetisk art», skriver artikkelforfatteren. Bildet viser en støttemarkering for greske Gyllent Daggry i Stockholm i fjor. Foto: NTB ScanpixVis mer

Nazistenes flukt fra nazismen

I dag vil ikke de lengst til høyre innrømme sine politiske sympatier.

Debattinnlegg

Det nå nedlagte nettstedet fyret.nu havnet i medias søkelys etter Radikal Portals avsløringer om koblinger til nazistiske miljøer. Fyret ville holde nazismen på avstand og samtidig spre den hatefulle ideologiens budskap. Nazistiske bevegelser har skjønt at de bare kan vinne innpass ved å distansere seg fra Hitler og voldelige gjenger.

Det største nazipartiet i dag er greske Gyllent Daggry. Fellestrekkene med Hitlers klassiske nazisme er der, men hyllest av massakrene og folkemordene av jøder, romfolk, slavere, sosialister, fagforeningsfolk, homofile og funksjonshemmede framstår som direkte motbydelig for de fleste så n-ordet nevnes ikke.

Nazister og fascister som ikke vil vedkjenne seg egen ideologi finnes over hele Europa: Jobbik i Ungarn, NDP i Tyskland, BNP i Storbritannia og Svoboda i Ukraina. Disse gir seg selv den bevisst innholdsløse, tvetydige og derfor uangripelige merkelappen nasjonalister. Ser man vidt på nasjonalismen er samtlige partier representert på Stortinget nasjonalister i den forstand at de ønsker en nasjonalstat.

Svenskarnas Parti og deres nettside Realisten pleide tett kontakt med Fyret. Før kalte de seg Nationalsocialistisk Front og Den Svenske Nationalsocialisten, men heiv seg på bølgen av nazister som seiler under falskt flagg.

I document.nos kommentarfelt hevdet Anders Behring Breivik at han kanskje er i kategorien av «martyr-ideologer», men at «Det vil ofte være formålstjenlig å distansere seg fra disse martyr-ideologer.» I manifestet betegner han seg som antinazist, men mener at «60 prosent av NSDAPs politikk var stor klassisk konservativ politikk.» Men noe av nazi-Tysklands politikk tar han avstand fra: «NSDAP var en venstresideorganisasjon, de hatet kristendom, kapitalisme og spredte en streng definisjon av sosialismen.» Terroristens uenigheter med Hitlers naziparti er altså basert på feiltakelser.

Jødeutryddelsen mener Breivik var et feilgrep; de burde nøyd seg med deportasjon. Videre skriver han at man ikke må bli ekstremistiske, men begrense seg til å henrette om lag 200 000 og internere de andre forræderne i Sør-Europa.

Lederen for Gyllent Daggry brøler fra talerstolen «For dem som sviker dette landet har tiden kommet for frykt. Vi er på vei!», Jobbiks president ønsker romfolkgettoer og Fjordman vil rense Europa for muslimer. Dette er ikke noen som bare «er glad i landet sitt». I dag vil ikke de lengst til høyre innrømme sine politiske sympatier, de gjemmer seg heller bak nasjonalstatens flagg. Nazistenes flukt fra nazismen er utelukkende av kosmetisk art.

En lengre versjon av innlegget publiseres på radikalportal.no


Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.