Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Nazister» marsjerte på Karl Johan

Slik har du ikke sett Stortinget på 63 år.

(Dagbladet.no): 63 år etter at Norge ble frigjort fra den tyske okkupasjonen hang nazibannere igjen på Stortinget i dag. Det mens tropper iført naziuniformer marsjerte på Karl Johans gate.

Årsaken er innspillingen av filmen om livet til motstandshelten Max Manus. Hovedstadens paradegate var strippet for gateskilt, og butikker var dekket til med falske fasader som skal illudere 1940.

Garden sa nei

Stortingets presidentskap har gitt sin godkjennelse til at hakekors og banneret med påskriften Deutschland siegt an allen Fronten - «Tyskland seirer på alle fronter» - ble hengende i noen timer i dag, mens innspillingen av filmens åpningsscene ble unnagjort.

Rundt tusen statister fylte opp Karl Johans Gate i 40-tallskostymer.

Tidligere har Garden sagt nei til å bistå med statister og soldater til å marsjere i filmen. Årsaken er at Forsvaret mener det er for sensitivt å iføre de norske soldatene naziuniformer.

Basert på Manus-bøker

Det er Aksel Hennie som gestalter den fargerike motstandskjemperen Max Manus i filmen, som har et budsjett på 55 millioner kroner og er basert på Manus\' egne bøker om Den andre verdenskrigen.

Manus, som døde i 1996, utførte en rekke sabotasjeaksjoner mot okkupasjonsmakten i Norge sammen med Kompani Linge og den såkalte Oslogjengen.

Hans enke Tikken Manus (93) har nylig snakket om problemene motstandskjemperen  fikk etter de sterke opplevelsene under krigen.

NAZIFLAGG: Tronet på Stortinget i noen få timer i dag.
MERKELIG SKUE: Krigshelten Gunnar Sønsteby var på Karl Johan og tok filmsettet i skue.
STORT OPPLEGG: Rundt tusen statister i 40-tallsdrakter bidro til historisk koloritt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media