Nazistisk jappekultur

Interessant studie av forholdet mellom gamle og nye tyske eliter under krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: I boka «Med pisk og champagne» rekonstruerer den franske historikeren Fabrice D’Almeida – med basis i nazistenes hyperdetaljerte dokumentmasse – den tyske elitens blomstrende sosiale liv under Hitler, helt ned til bordplasseringen ved Førerens frokostmøter. Det er blitt fascinerende, sosiologiinspirert historieskrivning, ansporet av de seinere tiåras økte interesse for hverdagslivs- og mikrohistorie.

«Prosjektet går ut på å vende tilbake til en historie som detaljframstiller, omtaler og retter oppmerksomheten mot små fenomener som ikke desto mindre er svært megetsigende...», skriver D’Almeida. Til dette formålet kobler han dokumenter – invitasjoner, personopplysninger, fødselsdagslister – som til nå har fått ligge i fred, med en lang rekke memoarer fra dem som var med der det skjedde.

Forfatteren beskriver hvordan Hitler helt fra 1920-åra systematisk gjorde seg til venns med Tysklands gamle eliter, og i stor grad hentet sine idealer fra adelen, samtidig som elitene han siden skulle komme til å omgi seg med i minst like høy grad var basert på arbeidsinnsats som på fødsel og rikdom. Han viser hvordan elitene «... gjorde det lettere for dette underlige regimet å få makten og å beholde den». Formålet er å kaste lys over det betydelige samkvemmet mellom mennesker som også etter krigens slutt beholdt sine ledende posisjoner, og naziledelsen:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer