NBC jakter mulla Krekar i ny actiondokumentar

Omstridt tv-serie om terrorister og krigsforbrytere.

«THE WANTED»: I den actionfylte tv-dokumentaren setter det amerikanske tv-teamet søkelyset på mulla Krekar. Han oppholder seg i Norge selv om han er utvist av landet fordi irakiske myndigheter ikke kan garantere at han ikke vil bli utsatt for tortur dersom han sendes hjem til Irak.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
«THE WANTED»: I den actionfylte tv-dokumentaren setter det amerikanske tv-teamet søkelyset på mulla Krekar. Han oppholder seg i Norge selv om han er utvist av landet fordi irakiske myndigheter ikke kan garantere at han ikke vil bli utsatt for tortur dersom han sendes hjem til Irak. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den 20. juli har den amerikanske tv-kanalen NBC premiere på actiondokumentaren «The Wanted», skriver AP.

I serien jakter tv-teamet på terrorister og krigsforbrytere som ikke blir stilt for retten fordi de «gjemmer seg» i andre land.

Første episode tar for seg en kjenning her i Norge: Mulla Krekar.

Antatt terrorist
Krekar er antatt leder for terroristgruppen som tidligere het Ansar Al Islam.

Han er en irakisk kurder som kom til Norge som kvoteflyktning i 1991.

I «The Wanted» skal Krekar jaktes ned og bli satt til veggs av det amerikanske tv-teamet fra NBC.

Uken etter vil tv-teamet oppsøke Mamoun Darkzanli. Han bor i Tyskland, men er anklaget av spanske myndigheter for å ha gitt finansiell og logistisk støtte til al-Qaida.


Diskutert program
Allerede før premieren har «The Wanted» vært en omdiskutert satsing. Det har blitt gjort sammenlikninger med NBCs «To Catch a Predator», et program som avslører potensielle seksuelle overgripere.

Produsentene ønsker imidlertid at folk skal se serien og dømme selv.

- Personer som har kalt serien «to Catch a War Criminal», har aldri sett showet, sier journalist Adam Ciralsky.

Han har jobbet sammen med terroristekspert Roger Carstens tidligere etterretningstjenestemann David Crane om å lage showet.

Hver uke tar de tre for seg en person som lever i frihet til tross for å ha blitt anklaget for kriminelle handlinger i andre land.

Omstridte metoder

NBC-teamets journalistiske metoder har vært i søkelyset tidligere.

Ifølge ABC nyheter har innspillingen av innslaget om Leopold Munyakazi, en fransk professor ved Goucher College i Baltimore som er blitt anklaget for å ha deltatt i folkemordet i Rwanda for 15 år siden, blitt omtalt som totalt iscenesatt.


En av dokumentarseriens bakmenn, Charlie Ebersol, hevder imidlertid at dokumentarene vil gjennomgå en streng redaksjonell kontroll før de sendes, selv om de «skal være actionfylte».


- Kjernen ved produksjonen er å se hvorvidt det foreligger en mulighet for at rettferdigheten får seire. Vi sier ikke om en person er skyldig eller uskyldig, sier en av dokumentarseriens bakmenn, Charlie Ebersol, til AP.

Forsøkt kastet ut

Episoden om mulla Krekar vil sendes om en uke.

Krekar har stått oppført på FNs terrorliste siden 2006, og norske myndigheter har i flere år forsøkt å utvise Krekar fra landet. Myndighetene mener han utgjør en fare for rikets sikkerhet.

Høyesterett fastslo i november 2007 at vedtaket om å sende han hjem til Irak er gyldig.

Utvisningsvedtaket er ikke blitt gjennomført fordi norske myndigheter ikke får på plass en avtale med irakiske myndigheter der det kan garanteres at Krekar ikke vil bli henrettet eller torturert.

Mulla Krekar avslo å kommentere dokumentaren overfor Dagbladet.no i kveld.

Mulla Krekar:

Hans egentlige navn er Najmuddin Faraj Ahmad. Han er kurder fra Nord-Irak og kom til Norge i 1991 som kvoteflyktning. Kona og fire barn er i dag norske statsborgere.

Han tilhører en militant retning innenfor politisk islam. Den springer ut av det samme ideologiske grunnlaget som Osama bin Laden, nettverket al-Qaida og grupper som tilhører hellig-krig-bevegelsen.

Fra 1991 til 2002, mens han hadde opphold i Norge, bygde han opp opprørsgruppa Ansar al-Islam som skal ha kjempet mot Saddam Hussein og sekulære kurdiske partier.

Krekar ble arrestert i Nederland i 2002. Økokrim etterforsket ham for brudd på terrorparagrafen og en rekke andre straffbare handlinger. Saken ble henlagt i 2004.

Krekar er nå formelt utvist fra Norge, men vedtaket er ikke effektuert pga. situasjonen i Irak .

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer