Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Snakker ut om oppturen

- Det har vært alt fra priser og premier til konkurs og arrestasjoner

2014 var året OnklP gikk konkurs for andre gang, og «Styggen på ryggen» nesten havnet i søpla. Så kom vendepunktet.

OPPTUR: På to og et halvt år har Pål «OnklP» Tøien (til høyre) gått fra å være personlig konkurs til å eie både leilighet og Rolex-ur. I dag er han og mangeårig rapmakker Johnny «Jaa9» Engdal Silseth aktuelle med sitt niende album. 
<span style="background-color: initial;">Foto: Nina Hansen / Dagbladet</span>
OPPTUR: På to og et halvt år har Pål «OnklP» Tøien (til høyre) gått fra å være personlig konkurs til å eie både leilighet og Rolex-ur. I dag er han og mangeårig rapmakker Johnny «Jaa9» Engdal Silseth aktuelle med sitt niende album.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På denne tida for to år siden krøp «Styggen» fra ryggen til OnklP, og inn i øreganger over det ganske land.

Låta, signert OnklP & De Fjerne Slektningene, ble hyllet av alt fra trofaste rap- og rockfans til bestemødre, barn og bransjefolk.

«Styggen på ryggen» innledet en gullalder for låtskriver Pål «OnklP» Tøien (32).

Låtsuksessen ble fulgt opp av deltakelse i TV 2-programmet «Hver gang vi møtes», side om side med artistkolleger som Jonas Fjeld, Inger Lise Rypdal og Lene Nystrøm.

Siden da har plateutgivelser og omfattende turnering med henholdsvis OnklP & De Fjerne Slektningene og Jaa9 & OnklP avløst hverandre.

Nesten i søpla

Men livet kunne sett ganske annerledes ut for rapperen, som bare et halvt år før «Styggen på ryggen»-utgivelsen ble slått personlig konkurs for andre gang på sju år, med en skattegjeld på 863.376 kroner.

På toppen av det hele holdt «Styggen» på å havne i søpla.

- Jeg syntes den ble for sutrete, men det var greit at vi slapp den, sier OnklP med et lurt glis da Dagbladet møter ham og mangeårig rapmakker Johnny «Jaa9» Engdal Silseth (34) på en kafé i Oslo.

Duoen er aktuelle med sitt niende album, «Gamle hunder, nye triks», som Dagbladets anmelder beskriver som «en salig blanding av bangere, fjas og alvor».

- Jeg har en god magefølelse, sier Jaa9 om den ni spor lange plata, som slippes i dag.

Duoen beskriver låtene som mer melodiøse enn tidligere utgivelser fra deres kant, og forteller at til og med blåserrekke har fått plass i det musikalske landskapet denne gang.

- Jeg ble kjent med dem gjennom Inger Lise Rypdal, sier OnklP om blåserekka.

«Hver gang vi møtes»

32-åringen forteller at Rypdal er den av HGVM-deltakerne han har mest kontakt med i dag.

- Jeg snakker med Inger Lise fra tid til annen, og hun kommer på konsertene våre. Det er kult å være rundt henne, slår rapperen fast.

Jaa9 beskriver det som morsomt å følge OnklP i HGVM. Han lot seg ikke overraske over at kompisen gjorde en god figur i TV-ruta.

- At han kan sitte rundt et middagsbord og snakke med voksne mennesker sjokkerer ikke meg, ser Jaa9, før OnklP sarkastisk skyter inn:

- Det tok folk på senga.

STJERNETREFF: OnklP var en av artistene i «Hver gang vi møtes» i 2015, sammen med Silje Nergaard, Thom Hell, Lene Nystrøm, Jonas Fjeld, Inger Lise Rypdal og Bjarne Brøndbo.&nbsp;
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STJERNETREFF: OnklP var en av artistene i «Hver gang vi møtes» i 2015, sammen med Silje Nergaard, Thom Hell, Lene Nystrøm, Jonas Fjeld, Inger Lise Rypdal og Bjarne Brøndbo.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Onkelen forteller at mottakelsen etter «Styggen på ryggen» og TV 2-programmet overrasket ham positivt.

- Jeg har gjort alt jeg kunne for ikke å bli godt likt. Men både gamle og unge kommer løpende bort til meg på daglig basis.

Jaa9 på sin side kunne ikke ha tenkt seg til å stille opp på HGVM.

- Jeg er ikke «den fyren». Men det er dritfett at Pål gjorde det. Det krever ganske mye mer enn folk tror, sier rapperen.

Med «Styggen på ryggen» ble OnklP hyllet for sin ærlighet. Noe annet er ikke et alternativ, skal vi tro 32-åringen.

- Når man snakker om seg selv er det jævlig «nerd» å lyve. Men ofte grøsser jeg litt sjøl hvis tekstene blir for personlige, sier han.

- Koster ærligheten noe?

- Vet ikke. Jeg får så mye igjen for det. Hvis folk er hypp på å høre de greiene, skal de få høre.

«Kan fucke det til»

To og et halvt år etter konkursen er OnklP på et helt annet sted i livet. Han har kjøpt seg egen leilighet i Oslo, venstrearmen prydes av et Rolex-ur, og han har – til morens store glede – begynt å trene.

Samtidig avslører en tekstlinje fra «Gamle hunder, nye triks» at rapperen vet at nye nedturer kan komme:

«For jeg kan fucke det til, og jeg kan rive alt ned igjen» rapper onkelen på Bare Egil-samarbeidet «2 Sko».

- Det gjelder å stå støtt, og være forberedt på at dritt kan skje igjen. Alt vi har jobbet for kan gå i dass, sier OnklP alvorlig.

Han legger ikke skjul på at han har opplevd sin andel dritt innimellom oppturene:

- Det har vært alt fra priser og premier til konkurs og arrestasjoner, oppsummerer OnklP – uten å ville utdype sistnevnte.

Verken han eller Jaa9 tar suksessen de nå opplever for gitt.

- Vi har ikke noen garanti for at dette varer, og må bare ta vare på opplevelsene. Da vi begynte var det ingen som så for seg å sitte her i starten av 30-åra, så vi har lært oss å se ting som en bonus, sier Jaa9 – som også har vært i trøbbel med skattevesenet, likevel i mindre skala enn sin rapmakker.

Egen leilighet

I dag har ting «falt på plass», som gutta selv beskriver det. Nå er også Jaa9 på boligjakt, for første gang i livet.

- Jeg hadde aldri trodd at jeg kom til å kjøpe leilighet. Det blir en milepæl, sier 34-åringen til nikk fra kollegaen.

- Det er nesten verdt mer enn kåken i seg sjæl, sier OnklP om følelsen av å stå med nøkkelen til egen bolig hånda.

Han har vanskelig for å sette ord på oppturen som har preget livet og karrieren hans de siste to åra.

- Det har skjedd jævla fort, gøy og brått. Det har kjøpt oss et par ekstra år i bransjen, sier OnklP og smiler.

Jaa9 er mer kortfattet i sin beskrivelse av suksessen de nå rir videre på:

- Endelig.

NOMINERT - MEN VANT INGEN: OnklP & De fjerne slektningene var nominert i to kategorier, og opptrådte også under årets Spellemann-utdeling. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
OPPVEKST, NY PLATE OG DEN PERSONLIGE TEKSTEN: OnklP, Pål Tøien, er ute med nytt album med De Fjerne Slektningene. Men det var ett vers OnklP prøvde å få fjernet fra teksten. Video: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer
FIKK GOD KONTAKT: Pål Tøyen, bedre kjent som OnklP plukket blomster til Inger Lise Rypdal når det var hennes dag under årets runde av TV 2-suksessen «Hver gang vi møtes». Video: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!