– Unnskyld, Dagfinn

Malte Høybråten som en narr med slangeøyne.

(Dagbladet.no) Han var så forbanna på røykeloven at han reagerte med å portrettere Dagfinn Høybråten som en narr med slangeøyne. Nå har kunstner Bjørn Algrim sluttet å røyke og sier unnskyld med et nytt maleri.

— Jeg innrømmer at han fikk rett. Verden har blitt et bedre sted, sier kunstner Bjørn Algrim.

For fem år siden var han en ivrig røyker. Ingen rundt han trodde han kom til å slutte. Nå har han vært røykfri i fire år.

—?Det var en stund jeg var ekstremt provosert over loven og Høybråten. Jeg er helt imot den type lover. Men selv om jeg fortsatt er imot røykeloven, så funker den.

Algrim var så forbanna at han et halvt år etter loven trådte i kraft, reagerte med å male røykelovens far, Dagfinn Høybråten (KrF), som en narr med slangeøyne.

—?Vår tids narr
Med det fulgte oppslag i media og Algrim sparte ikke på kruttet da han ble intervjuet. Det lite flatterende maleriet av Høybråten, fikk navnet «Gledesdreperen» og Algrim omtalte den tidligere helseministeren som vår tids store narr.

«Jeg har fått nok av den mannen. La oss bli kvitt han. La oss starte en folkeaksjon for å bli kvitt han og det han står for. Så kan han ha sin egen lille sekt der han kan lage seg sine talibanregler. Vi vanlige tåler det ikke», sa Algrim til Nettavisen den gangen.

Et halvt år seinere innhentet samvittigheten kunstneren.

—?Jeg gikk altfor langt. Det var ikke meningen at det skulle bli så ondskapsfullt.

Sier unnskyld med maleri
Derfor bestemte han seg for å si unnskyld med et nytt portrett.

—?Jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle si det. Jeg tenkte først å ringe han, men synes det ble for dumt, så jeg bestemte meg for å male en motpol til det første. Det føles utrolig godt å ha gjort noe som gir litt hold i unnskyldningen min, sier Algrim som inntil i går aldri hadde møtt Høybråten.

Etter halvannet års arbeid var det i går duket for unnskyldningsseremoni og overrekkelse av maleriet i Stortingets gamle røykerom, med flere av Norges tidligere statsministere som tilskuere fra veggene i Eidsvollsgalleriet.

—?Jeg trodde ikke jeg skulle henge her riktig ennå, ler Dagfinn Høybråten da han ankommer rommet.

De to tar hverandre i hånden og Algrim kommer med sin uforbeholdne unnskyldning, mens Høybråten forsikrer at bildet ikke var det verste han opplevde da debatten herjet som verst.

—?Dette er raust av deg. Tusen takk. Maleriet er faktisk veldig bra. Jeg ser meg i speilet hver dag og ser jo at det likner, sier en rørt Høybråten og poengterer at han alltid vil huske historien bak det.