Nebbete på nynorsk

På 80-tallet var det knuste flygel og nyveiv. Seinere var det østeuropeisk rock på nynorsk. Hva finner Andrej Nebb på nå?

Andrej Nebb entrer juni med helaftens show på klubben Blå i Oslo. Der er vi lovet hardingfele, fryktinngytende maskiner, fyr og flammer. Før konserten er det performance, og ryktene svirrer om at levende gårdsdyr er med. Kanskje lengter norsk-polakken tilbake til barndommen på landsbygda, der han fisket naboens høns med mark og krok.

Hestetestikler på kloroform

Da Andrej Nebb var 17 rømte han fra Polen via Tsjekkoslovakia, og havnet i flyktningeleir i Østerrike. Der fikk han et ublidt møte med en fryktinngytende sirkelsag. Det kostet ham tre fingrer. Så forbarmet norsk UD seg over unge Nebb, han kom til Norge og ble seinere tatt hånd om av Ludvig Eikaas. Andrej tilbrakte fire år med Kunstakademiet.

Men musikken vant, og da punken og nyveiven sveipet over Norge fant Nebb sin sjanger. Han kjøpte en bass, et utmerket instrument når du mangler tre fingrer, og dannet DePress. I 1981 slapp bandet albumet «Block To Block», en milepæl i norsk rock. Samme år kom også 12-tommeren «Lars Hertervig».

Nebb har sluppet et flygel i bakken utenfor Stortinget. Det var en protest mot russernes behandling av polske musikere. Han har også hatt hestetestikler på kloroform.

Nynorsk med polsk aksent

Mot slutten av nitti-tallet hentet Nebb igjen inspirasjon fra gamle norske kunstnere. Denne gang var det en ordkunster. Han fant en bok av dikteren Tor Jonsson hjemme hos en kamerat. Det var klart for nynorsk med polsk aksent.

I 1999 gav Nebb ut albumet «Natural». På tre av låtene hadde han tonesatt Jonssons poesi. Albumet gikk gjennom et bredt spekter av musikk:

- Som på mange måter oppsummerer multikunsterens fargerike karriere, skrev Dagbladets anmelder. Natural ble belønnet med terningkast fire.

Mer Jonsson

Ifjor kom det komplette Tor Jonsson-albumet, signert Andrej Nebb. Med «Kvite fuglar» puster Nebb ytterligere liv i poeten som begikk sjølmord i 1951, 35 år gammel. Dagbladet er over middels imponert.

- Men låtmaterialet er noe ujevnt, og jeg frykter at plata er mest interessant for oss som er tilhengere av rockeren eller poeten (eller begge to) fra før. Det ble terningkast fire igjen.

Hva Nebb finner på i kveld er vel usikkert. Men at det blir mer rockepoesi på nynorsk med polsk aksent er like god gjetning som en annen.