Ned med muren

THE WALL: JERUSALEM (Dagbladet): 50 000 israelske tilhengere jublet nylig lykkelige over at Pink Floyd-helten Roger Waters endelig var i Israel. Men det er uklart hvor mange av dem som også jublet over Waters\' uttalelser om myndighetenes egen wall , som deres folkevalgte bygger i racerfart gjennom Vestbredden.

DE FLESTE israelere støtter nemlig murgjerdet, som nesten hele resten av verden, med den internasjonale straffedomstolen i spissen, fordømmer. Waters understreket sitt syn med graffitien «Ned med muren» med rød spray på en av de åtte meter høye betongblokkene som står limt inntil hverandre rundt Betlehem og stenger befolkningen der inne.Bosetterlederen Barukh Marzel og andre høyreekstreme israelere likte ikke det de så på muren i Betlehem. De politianmeldte Roger Waters for å ha ødelagt eiendom som tilhører den israelske hæren (muren). Fy på deg, Roger! Det må legges til at Marzel og hans bosettergjeng i Hebron er svært aktive med sine egne spraybokser: «Død over araberne», for eksempel.

SÅ TIL EN hyggeligere affære, nemlig konsertstedet, ikke så langt unna, men langt nok unna den okkuperte Vestbredden til at det lukter av litt normalitet (les: ikke okkupasjon). Stedet er den trolig mest politisk korrekte landsbyen i Israel: Fredsoasen Wahat al-Salam (arabisk) eller Neve Shalom (hebraisk). Her bor palestinske og jødiske israelere sammen i fred og fordragelighet, side om side. Barna deres går på samme skole.

-  DET ER ET horribelt byggverk, denne greia, sa Waters til reporterne som fulgte ham til Jesu fødeby. -  Jeg har sett bilder av den. Jeg har hørt mye om den, men uten å være der kan du ikke forestille deg hvor ekstremt undertrykkende den er og hvor trist det er å se disse menneskene komme gjennom disse små hullene, sa Waters. Bare de aller færreste slipper ut av «hullene», som leder til en avgangshall med de samme prosedyrene som en internasjonal grenseovergang.-  Jeg håper at muren en dag blir revet, sa Waters.