Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ned og opp med Twain

Shania Twain skal på verdensturné til høsten. Da Dagbladet møtte henne i går, forsikret hun at Norge kommer til å stå på programmet.

LONDON (Dagbladet): Twains turné starter i oktober, men hun kan ikke si på hvilket tidspunkt det blir konsert i Norge.

Shania Twain møtte pressen i Home House, et gammelt herskapshus i Portman Square i London, hvor blant andre Madonna pleide å bo før hun fikk sitt eget hus i England. Twain er i London for å presentere sitt nye album «Up», som kom ut i Norge allerede i november i fjor, og salget er kommet opp i 94000 i Norge.

Mest oppsiktsvekkende var at Shania Twain var presis, de fleste popstjerner lar journalister og fotografer vente i timevis. Hun oppførte seg liketil og hadde latt kosmetikken og de sexy klærne være hjemme.

Kontraster

Shania Twains liv er fullt av kontraster. Hun vokste opp i Canada. De var fem barn, ofte hadde de bare ett måltid om dagen, og de hadde sjelden råd til å kjøpe nye klær. De levde i fattigdom fordi stefaren var arbeidsløs i lange perioder, og mora led av depresjoner.

Livet for popsangeren ble dramatisk forandret til det verre da mora og stefaren ble drept i en trafikkulykke. Shania var 21 år gammel og måtte ta seg av sine fire yngre søsken. De overlevde ved at hun sang på barer og nattklubber.

Da hun ble oppdaget av produsenten Robert John «Mutt» Lange, snudde lykken seg. Hennes forrige album «Come on Over» ble solgt i 34 millioner eksemplarer, i Norge ble det solgt i over 200000. «Come on Over» gjorde at hun ble den kvinnelige artisten som har hatt det største salget av et enkelt album.

Hun giftet seg med produsenten. I 2000 gikk det en masse rykter om at ekteskapet med Mutt Lange gikk dårlig, men det bedret seg, og de to fikk sønnen Eja i 2001 og har lagd et nytt, populært album.

Dette er like fullt av kontraster som Shanias liv. Her synger hun protestsanger mot sløseri og pengegalskap i forbrukersamfunnet. I sangen «Ka-Ching» synger hun:

We live in a greedy little world -

that teaches every little boy and girl

to earn as much as they can possibly -

then turn around and

spend it foolishly...

Hun synger mot motepresset i sangen «What a Way to Wanna Be», hvor det heter «We like to buy, we like to spend, to keep up with the latest trend...», men den samme Shania tjener millioner, lever i et slott i Sveits og har vært modell for Revlon...

Rik og fattig

- Det er ingen motsetning mellom sangene mine og privatlivet. Jeg har vært både fattig og rik og det har ikke forandret meg. Jeg har ikke noe imot å tjene penger, men jeg bruker dem forsiktig. Jeg kjøper ikke stadig nye klær og Eja får ikke alle de lekene han peker på.

- Er det riktig at du har fått gode råd fra Celine Dion når det gjelder Eja?

- Vi hadde problemer med gutten fordi han ikke ville sove om natta, og siden begge er mødre, snakket jeg med henne om hva jeg kunne gjøre for å få ham til å sove bedre.

Hun skal ha Eja med på verdensturneen, selv om han bare er to år til høsten. Hun kan ikke tenke seg å være uten sønnen på en så lang turné.

Musikken

Shania Twain er omstridt som countrysanger, noen mener hun har fornyet country-musikken, andre at hun har ødelagt den. Hun har tidligere sagt i intervjuer at hun synger en blanding av pop og country og at hun er en popartist som ikke vil settes i bås.

Musikkselskapet Universal sier at det fins tre versjoner av det nye albumet «Up»: En er popmusikk, en annen country og en tredje er en miks av pop og country. Det er interessant å se hvordan hun blander stilartene og kan få sangene til svinge så forskjellig, enten man spiller den røde cd-en som er pop, eller den grønne som er country.

«Up» ble spilt inn «på veien» mens familien reiste verden rundt.

Hun, ektemannen og sønnen besøkte Irland, Tyskland, Italia, Østerrike og Frankrike, samt de karibiske øyene og India.

- Hvordan er det å jobbe så nært sammen med ektemannen?

- Det går stort sett fint, jeg står for sangene og musikken, han produserer. Vi har hatt en del diskusjoner når vi er i platestudio, hvor han er sjef. Av og til har jeg sagt til ham «jeg skjønner ikke hvordan du holder ut med meg», men han er tålmodig og flink til å få det beste ut av meg, forsikrer Shania Twain.

Hun er medlem av den indiske sekten Sant Mut, hvor reglene sier at man skal meditere hver dag, ikke spise kjøtt, ikke ha sex før ekteskapet og ikke drikke alkohol.

- Har den indiske filosofien spilt noen rolle for musikken?

- Nei overhodet ikke, det er en slags yoga, hvor meditasjon er viktig, men det har ikke noe med musikken å gjøre.

Politikk

Shania Twain avbrøt i 1998 sin verdensturné og kom til Norge for å synge under Nobelpris-konserten da de to nordirske politikerne John Hume og David Trimble delte prisen.

- Jeg syntes det var viktig å støtte denne prisutdelingen fordi de begge arbeidet for fred, forklarer country-sangeren. Vi spør hva hun synes om dagens politikere og om den krigen som president George W. Bush og statsminister Tony Blair satte i gang mot Irak.

- Jeg har mine sterke meninger om denne krigen, men jeg vil ikke engasjere meg offentlig. Jeg vil heller ikke bruke mitt publikum politisk. Uansett hva jeg hadde sagt om krigen, så ville noen bli såret. Blant fansen fins det kanskje noen som har mistet sin mann eller sønn under krigen og som ikke vil like om jeg blander musikk og politikk, sier Shania Twain. Hun diskuterer gjerne krigen, men det skal skje privat.

UPÅVIRKET: - Det er ingen motsetning mellom sangene mine og privatlivet. Jeg har vært både fattig og rik og det har ikke forandret meg, sier Shania Twain.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media