Ned til fjellet

Det er behov både for det organiske Wikipedia og det systematiske Store Norske Leksikon.

ALDRI MER: Store Norske Leksikon har fått en ansiktsløftning og blitt relansert på nett. Det er en riktig og viktig satsning. Kanskje redaktørene også snart får has på formuleringen «Hans far var en forfinet humanist, hans mor robust og funksjonsglad». Foto: Nina Hansen/Dagbladet
ALDRI MER: Store Norske Leksikon har fått en ansiktsløftning og blitt relansert på nett. Det er en riktig og viktig satsning. Kanskje redaktørene også snart får has på formuleringen «Hans far var en forfinet humanist, hans mor robust og funksjonsglad». Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nettleksikonet Wikipedia er en gave, men kan ikke rå grunnen alene. At det er demokratisk, betyr ikke at det bør få monopol.

Den som søker rask og konsis kunnskap på nettet i dag, knastrer som regel bare ned et kjapt «wi» i adressefeltet for å få opp Wikipedia. Det har vist seg å være en myriade av mennesker i verden med nok kunnskaper og fritid til å oppdatere og utdype artiklene i leksikonet.

Det er nå svulmet slik opp at BI-professor Ole Gjems-Onstad i Dagens Næringsliv kaller det «for godt til å være sant» og klandrer det revitaliserte og relanserte Store Norske Leksikon for utilbørlig å motarbeide rivalens kongstanke. Han opplever Fritt Ords og Sparebankstiftelsens satsing på Store Norske Leksikon som uttrykk for en norsk «fagforeningsmentalitet som er grunnleggende skeptisk til idealisme».

Fra en annen kant advarer Arnulf Hagen, professor II ved NTNU, om hvordan meningsfeller av Anders Behring Breivik, som brukte Wikipedia som hovedkilde for sitt «manifest», jobber iherdig med å redigere artikler om betente temaer i sin saks favør. Før helgen sa Wikipedias egne representanter til Klassekampen at det er et problem at brukerne som redigerer nettleksikonet er en for ensartet gruppe. Blant annet er det for få kvinner som bidrar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer