KOMMENTARER

Nederlaget i Hellas

EU-lederne fikk som fortjent av grekerne. Hvis de ikke nå handler klokere gjør de «den europeiske drømmen» sin til skamme.

NEI-FLERTALL: Statsminister Alexis Tsipras har en majoritet i ryggen når han sier nei til EUs strenge innsparingskrav. Foto: AFP / NTB Scanpix
NEI-FLERTALL: Statsminister Alexis Tsipras har en majoritet i ryggen når han sier nei til EUs strenge innsparingskrav. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Grekernes overveldende «oxi» - «nei» - til sparepolitikken som EU har påtvunget dem, har i første omgang gjort de andre EU-lederne rådville. Nå er de tvunget til å tenke nytt, men mange av dem får det fryktelig vanskelig med å trekke tilbake tidligere skråsikre uttalelser om krisa i Hellas.

I Hellas har statsminister Alexis Tsipras fått en slags «dobbel» folkelig legitimitet. Han vant jo først valget i januar, til fortvilelse for mange ledere i EU, og med mer enn 60 prosent av grekerne bak seg i søndagens folkeavstemning står han fjellstøtt på hjemmebane. Han er den eneste greske lederen som EU kan forhandle med, den eneste som kan overtale grekerne til å godta de ofrene som de må tåle om det blir en ny avtale med långiverne.

Tsipras ofret først Yanis Varoufakis som finansminister. Han hadde vel fullført sitt oppdrag med å drive de andre finansministrene i Eurogruppa til vanvidd. Med dette har samtidig de andre finansministrene mistet en hoggestabbe, en syndebukk. Fra nå av får de holde seg til gresk økonomi.

- Jeg skal stolt bære långivernes avsky, var avskjeden fra den tapre krigeren Yanis.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.