BLÅMANDAG: Den tyske forbundskansleren Angela Merkel på vei til jobb i dag. Seinere i dag drar hun til Paris for på møte den franske presidenten, Francois Hollende.  REUTERS/Fabrizio Bensch Scanpix
BLÅMANDAG: Den tyske forbundskansleren Angela Merkel på vei til jobb i dag. Seinere i dag drar hun til Paris for på møte den franske presidenten, Francois Hollende. REUTERS/Fabrizio Bensch ScanpixVis mer

Nederlaget

Angela Merkel har hatt bedre dager på jobben.

Kommentar

EUS MEKTIGSTE, Angela Merkel, hadde en strategi da den greske statsministeren Alexis Tsipras brøt forhandlingene med EU og annonserte folkeavstemningen helga for ei uke siden. Med stengte banker og utsikter til enda mer økonomisk kaos skulle grekerne skremmes til å stemme ja. Meningsmålinger tydet på at strategien skulle lykkes. Men folket sa nei til innstrammingspolitikken EU har forlangt. Med mer enn 60 prosent av stemmene har Tsipras en helt annen forhandlingsposisjon enn før folkeavstemningen. Det er Merkels nederlag.

MEN DET ER INGEN grunn for Tsipras til å bli for full av hybris, hvis målet fortsatt er å få en avtale med EU og kreditorene. Etter at finansminister Yanis Varoufakis trakk seg fra sin stilling tidligere i dag har grekerne signalisert at de nå vil inn i reelle samtaler med EU. Varoufakis ble syndebukken som måtte ofres for å ha frontet de steile posisjonene som den greske regjeringen har hatt i forhold til EU. Tsipras må legge vekk det krigerske språket han brukte i forrige uke, som om det var en militær mobilisering vi sto overfor. «Vi har rettferdigheten på vår side. Hvis vi kan overkomme frykten, har vi ingen ting å frykte,» tvitret Tsipras forrige mandag.

SEINERE IDAG møter Merkel den franske presidenten Francois Hollande i Paris. De to vil slikke sine sår, men det er langt fra sikkert hva de vil konkludere med. Det mest dramatiske vil være å presse Hellas ut av euro-samarbeidet ved å stenge pengekrana fra Den europeiske sentralbanken. Det er bare 500 millioner euro i greske banker, det vil si 3- 400 kroner per person. Hvis pengekrana skrus av vil den akutte krisa komme umiddelbart, og Hellas kan bli tvunget til å konvertere til drakmer.

MEN DET ER LITE sannsynlig at Merkel og Hollande vil stenge pengetilførselen. Mer sannsynlig er det at det vil fortsette å komme penger til Hellas, og at EU og kreditorene venter og ser hva den greske regjeringen sier. Ingen vil i utgangspunket at Helles skal ut av verken euroen eller EU. Det er både for dyrt, og for politisk kostbart. For Merkel - som er EUs ledende politiker - vil et slikt utfall være et stort nederlag.

DET ER MER sannsynlig at Merkel og Hollande sier at de vil respektere resultatet av folkeavstemningen, og at de innrømmer at en viss gjeldssanering er en del av betingelsene i en avtale, slik det var da Tsipras brøt forhandlingene helga for ei uke siden. Kanskje vil Merkel erkjenne at Hellas må hjelpes ut av krisa, og at hjelpen må dreie seg mer om gulrot enn pisk og moralisme. Men også Merkel har sitt hjemmepublikum som ikke vil at tyske skattepenger skal brukes til å redde grekerne som i ti-år har tatt opp for mye lån. Hennes finansminister Wolfgang Schäuble har lenge villet ha Hellas ut av euroen i en styrt og ryddig prosess. 

ALEXIS TSIPRAS møttes med sine ministre i formiddag. Her lå ganske sikkert alle mulighetene på bordet. Det samme gjør det trolig når Merkel og Hollande møtes i Paris. Så langt er trolig de fleste muligheter åpne. Det er uansett en utfordring Merkel og Hollande står overfor når de igjen møter Tsipras. Hans brudd i forhandlingene gjorde dem rasende. Nå er det han som har kommet styrket ut av dramnaet.

HVORDAN SKAL DE MØTE HAM? Tsipras er en mer konfronterende leder enn man er vant til i EU. Men på mange måter er det EU og Merkel som har skapt Tsipras og hans parti Syriza. Syriza er et protestparti mot innsparingene EU har krevd. EU og Merkel er Syrizas og Tsipras forutsetning. Det er et paradoks som Merkel må ta inn over seg på denne blåmandagen for Europas virkelige leder, som så langt i denne krisa har unnlatt å gjøre nettopp det - lede.