ET BILDE SIER MER...: Storbritannias statsminister Theresa May. Foto: REUTERS /NTB Scanpix
ET BILDE SIER MER...: Storbritannias statsminister Theresa May. Foto: REUTERS /NTB ScanpixVis mer

Brexit

Nederlagets ansikt

Det britiske horrorshowet har et ansikt. Det er Theresa Mays.

Leder

Det har vært noe nesten selvmorderisk over regjeringen Mays Brexit-prosess. Det har gjennomgående vært for liten kraft og for seine initiativ i arbeidet, og hovedpoenget med prosessen har vært å forsøke å skape større enhet i hennes eget dypt splittede konservative parti. Arbeidet kulminerte så langt med det lenge varslede havariet tirsdag kveld, med de oppsiktsvekkende tallene 202 stemmer for regjeringens forslag, og 432 mot Mays Brexit-plan. Det var et dundrende nederlag som normalt ville felle enhver regjering. Men i Storbritannia er ingen ting normalt, så alt tyder på at May vil overleve mistillitsvotumet som etter planen skulle avholdes i går kveld.

Hun hadde ingen lett jobb, Theresa May, da hun ble statsminister etter britenes nei til fortsatt EU-medlemskap for to og et halvt år siden. Men hun gjorde det heller aldri lett for seg. Hennes perspektiv var snevert, nemlig å overtale de mest hardbarka Brexit-tilhengerne, de som ville ut av EU for enhver pris, til å bli med på en avtale. Hensynet over aller hensyn var å holde partiet samlet. Det var viktigere enn å prøve å snekre nasjonale kompromisser som kanskje kunne fått flertall.

Resultatet er at hun er politisk ensom, uten gode utsikter til å snekre et parlamentarisk flertall for å unngå Brexit uten en avtale med Brussel. Rollen hun har spilt har dessuten ikke styrket hennes muligheter til å få hjelp fra Brussel. Til det har hun vært for konfronterende og hatt et for trangt perspektiv, uten å ta tilstrekkelig ansvar for landets framtid. Likevel er hun nærmest skjebnebestemt til å bli sittende for å administrere britenes vei ut av EU i slutten av mars.

Theresa May overbeviste heller ikke da hun i går, dagen etter det historiske nederlaget i parlamentet, inviterte ledere i opposisjonen for å forsøke å snekre sammen et kompromiss. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn var underlig nok ikke blant de inviterte. Igjen er det grunn til å spørre om alvoret har gått opp for May? Hvem skal hun søke kompromiss med, hvis ikke Labuor-lederen, som har 256 av til sammen av 650 representanter mer eller mindre bak seg.

Ingen kan si hvordan britenes politiske horror-show ender. Ut av EU med en slags avtale, uten en avtale, utsettelse av hele Brexit, eller en ny folkeavstemning? Men horror-shovet har i større og større grad fått en ansikt. Det er Theresa Mays.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.