Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nederlandske Bas vil sende folk på enveistur til planeten Mars allerede om ti år

Og norske Alfred (19) vil være med.

TIL MARS: Nederlandske Bas Lansdorp (t.v.) vil sende de første menneskene til mars. Etter planen skal de lande på den røde planeten allerede om ti år. Norske Alfred Sandvik har meldt seg på, og håper på å være blant de fire første menneskene til å sette sine bein på planeten.
TIL MARS: Nederlandske Bas Lansdorp (t.v.) vil sende de første menneskene til mars. Etter planen skal de lande på den røde planeten allerede om ti år. Norske Alfred Sandvik har meldt seg på, og håper på å være blant de fire første menneskene til å sette sine bein på planeten. Vis mer

(Dagbladet): - For 100 år siden dro folk til USA og Australia med enveisbilletter. Dette er akkurat det samme. Og det er mye enklere nå enn det var da. Man kan sende e-post og voicemail. Da måtte man sende brev som tok en evighet.

I kveld dukker den nederlandske ingeniøren Bas Lansdorp og den norske studenten Alfred Sandvik opp på «I kveld med Ylvis» på TVNorge.

Bas startet for få år siden opp prosjektet «Mars One» som har som mål å sende folk til planeten Mars allerede i 2022. Turen til den røde planeten er en enveisbillett. Deler av finansieringen til prosjektet vil skje gjennom at alt vil bli filmet og sendt på tv her på jorda.

Turen vil etter planen ta sju måneder. Og prislappen er på seks milliarder dollar.

Reality - Hva er grunnen til at dere vil sende folk til Mars?

- Det er umulig å forklare. Det er folk som Alfred som føler trangen til å gjøre dette. Spør du hvorfor er det som å spørre om hvorfor de er forelska i kjæresten eller kona. Du kan ikke forklare hvorfor du elsker akkurat henne, sier Bas.

Han beskriver turen som å bli innesnødd i ei hytte resten av livet. Derfor må de sette sammen en perfekt gruppe, og derfor har de begynt med det allerede nå, lenge før finansieringa er i boks.

- Og dere skal lage et reality-program for å finansiere det hele?

- Det er bare journalister som kaller det reality. Det er alltid et publikum involvert når store ting skjer, som månelandingen eller olympiske leker. Vi tilbyr programmer så folk kan følge med. Men det blir ikke Big Brother på Mars, sier Lansdorp.

FÅR BESØK: Lansdorp og Sandvik dukker i kveld opp på «I kveld med Ylvis». Foto: Christian Roth Christensen
FÅR BESØK: Lansdorp og Sandvik dukker i kveld opp på «I kveld med Ylvis». Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Du får det til å høres så enkelt ut?

- Det er ikke det, det er veldig sammensatt. Men det krever ikke mer enn de andre store ekspedisjonene som menneskeheten har gjort før. Som Thor Heyerdahls Kon-Tiki ekspedisjon, forteller han.

Alfred fra Haugesund Over 200 000 har så langt meldt seg på i håp om å bli en av de fire første menneskene som setter sine føtter på Mars. En av dem er 19 år gamle Alfred Sandvik fra Haugesund.

- Grunnen til at jeg søkte er at jeg har alltid hatt en lyst til å utforske. Jeg er nysgjerrig av natur. Dette er en unik mulighet til å være en av de første menneskene på Mars. Hvem vil vel ikke det?, sier han, og legger til:

- Jeg har sagt til foreldrene mine at jeg har søkt. De prøvde å le det vekk, men de veit innerst inne at det er en mulighet for at jeg faktisk drar. Oddsene er bedre enn om du spiller Lotto, sier han.

- Men det er en enveisbillett?

- Man må alltid ofre noe for å oppnå det man vil. Dette er det jeg vil, og det er en liten pris å betale. Jeg har tenkt nøye over det, og det høres forferdelig ut, og det er mange ting som taler for og imot. Men for meg var tungen på vektskåla muligheten til å få oppleve og utforske Mars.

- Dette er noe som kan forene hele menneskeheten. Muligheten til å få være en del av det trigger med veldig.

Skeptisk Slettes ikke alle mener at Bas' mål om å bosette Mars allerede om ti år er mulig. Astrofysiker, forfatter og vitenskapsformidler Erik Newth mener det vil bli i litt for tidligste laget.

- Kommer de første menneskene til å lande på Mars allerede om ti år?

SKEPTISK: Astrofysiker og forfatter Erik Newth mener ti år er litt for kort tid å nå mars på. Foto: Morten Holm / SCANPIX
SKEPTISK: Astrofysiker og forfatter Erik Newth mener ti år er litt for kort tid å nå mars på. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

- Nei, det er nok for tidlig. Det tar lang tid å planlegge sånne prosjeketer. Riktignok kom amerikanerne seg til månen på 8 år, fordi de ble vekket av Gagarin og satte igang et massivt prosjekt med hele den amerikanske staten bak seg.

- «Mars one» har ikke begynt annet enn å finne folk, og det er det minste problemet.

Newth beskriver to store utfordringer før en bemannet tur til Mars kan bli virkelighet - penger og teknologi.

- Jeg tror vi må vente et tiår til før det blir realistisk, sier han.

- Noen mener dette er nigeriasvindel. Andre mener at dette vil gå. Jeg tror på noe midt i mellom.

DEN RØDE PLANET: Hit vil Bas og Alfred dra. Foto: AP / NTB Scanpix
DEN RØDE PLANET: Hit vil Bas og Alfred dra. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling