NEDGANG PÅ PAPIR: I likhet med de aller fleste papiraviser opplevde Dagbladet og VG en opplagsnedgang i 2009, viser tall lagt fram i dag. 

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NEDGANG PÅ PAPIR: I likhet med de aller fleste papiraviser opplevde Dagbladet og VG en opplagsnedgang i 2009, viser tall lagt fram i dag. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Nedgang for Dagbladet og VG på papir

Økning på nett. Opplagstall lagt fram i dag.

|||(Dagbladet): VG og Dagbladets papirutgave opplevde en opplagsnedgang på totalt 40 000 aviser i 2009, viser ferske tall lagt fram i dag av Mediebedriftenes Landsforening (MBL).

Tilbakegangen - 22 040 eksemplarer for VG og 18 128 for Dagbladet - tilsvarer et prosentvis fall på 7,7 og 14,7 prosent. Opplagene endte dermed på henholdsvis 262 374 og 105 255 aviser på hverdager.

Løssalg raserFallet gjelder ikke bare for VG og Dagbladet og nedgangstrenden for papir er krystallklar. MBLs medlemsbedrifter har totalt en svikt på 3,7 prosent i 2009. Verst går det utover løssalgsavisene som faller med rundt 10 prosent, melder NTB.

Både Aftenpostens morgen- og kveldsutgave, Dagens Næringsliv, Dagsavisen, Nationen, Vårt Land samt regionavisene Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Adressa sliter med negative opplagstall.

Enkelte lokalaviser og nisjeaviser som Klassekampen, Morgenbladet og Finansavisen viser en stabil utvikling og positive opplagstall.
 
Se tallene her (Excel-dokument).

Nett økerDe aller fleste nyhetsnettstedene opplevde imidlertid en vekst, inkludert Dagbladet, VG Nett og Aftenposten. Dagbladet.no hadde i fjor 972 000 daglige lesere, noe som er en økning på 3,1 prosent fra året før, ifølge tall fra TNS Gallup.

Dagbladets mobilutgave opplevde nesten en dobling, og gikk i 2009 fra 32 000 til 61 000 daglige lesere.

— Nedgangen i opplag og lesertall for papiravisa er en stor utfordring som vi tar på alvor. Men dette problemet har en rekke aviser, og nedgangen var forventet. Hovedoppgaven for Dagbladet er å fortsette det kontinuerlige forbedringsarbeidet med avisa. Vi gjør løpende justeringer og har stor tro på at utviklingen også på papir vil stabilisere seg, sier konstituert sjefredaktør Lars Helle til Dagbladets intranett.