Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nedgang i grov vold etter sexkjøploven

Det er ikke for å fjerne de prostituerte fra Karl Johan jeg er for sexkjøpsloven.

VOLD: Volden er redusert, skriver Kari Jaquesson.  Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet
VOLD: Volden er redusert, skriver Kari Jaquesson. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet Vis mer
Meninger

Venstres leder Trine Skei Grande påstår at jeg «skremmer fremtidige feminister fra debatten.»  Mitt svar til det er: Tåler du ikke litt røff ordveksling overlever du neppe som erklært feminist uansett. Patriarkatet er ikke en syklubb. Takk og pris for at alle feminister ikke er like skvetne, da hadde vi antagelig ikke hatt stemmerett ennå! 

Jeg har ikke forsvart sexkjøpsloven med utgangspunkt i at loven gir «færre synlige prostituerte på Karl Johan», eller dratt noe skille mellom «ekte» og «falske» feminister.  Skei Grande er opptatt av hersketeknikker og viser at det hun mestrer til det fulle. Hun liker ikke mine meninger og vil «frata Jaquesson ethvert krav på å bli behandlet som en seriøs samfunnsdebattant».  Det skal jeg vel klare å leve med.

Rapporten fra Pro-Senteret er grusom lesning. Det er ingen tvil om at prostituerte utsetter seg for stor risiko og at mange nok menn oppfører seg som avskum bare fordi de kan. Tallene som presenteres er dog fra en rapport fra 2012.

Det var en økning i rapportert vold totalt mellom 2008 og 2012 (+7%) Det er jo ikke enormt, men skal selvsagt tas på alvor. Men rapporten er blitt kraftig kritisert.  Når man ser nærmere etter tegner det seg nemlig et helt annet bilde av tilstandene før og etter sexkjøploven. Trusler og skjellsord økte (+ 17%), lugging (+ 167%), men slag med knyttet neve gikk ned (-38%) og antall voldtekter  kraftig redusert (-48%). Vold fra «vanlige» kunder gikk fra 20% til 7% og vold begått av hallik/sjef hadde en nedgang på 50%.

Den største redselen i forhold til politiet er det å bli utvist om man oppholder seg ulovlig i landet. Dette er jo ikke begrenset til prostituerte, men gjelder alle i samme situasjon enten de er flyktninger eller papirløse innvandrere. Det viser hvor viktig det er med særskilte regler for opphold på egne grunnlag for kvinner som velger å anmelde kunder og bakmenn. Det er også viktig at politiet opptrer med respekt i møte med kvinnene.

Det er gledelig at det er en nedgang i den grove volden og voldtektene, men det er selvsagt uakseptabelt at kvinner skal leve under slike forhold og gir oss enda mer grunn til å stå for 8.mars parolen «Håndhev sexkjøploven! Flere og bedre hjelpetiltak.» Politiet har ikke prioritert å håndheve loven. Det må de gjøre! Ta kjøperne og bakmennene!

Det var sikkert rystende for Unge Venstre-kvinnene å bli konfrontert med muligheten av at de selv kunne vært blant kvinnene i prostitusjonsindustrien, selv om de fikk full uttelling for dette i media. Jeg har beklaget et røft språk, men publikum i alle aldre har takket meg for at jeg «kaller en spade for en spade» og sier de har våknet. Ordene er dagligtale i de fleste ungdomsmiljøer. Selv om tonen var direkte, var utsagnene til svare på og for, men de valgte å forlate møtet til fordel for pressen fremfor å be om mer taletid.

Skei Grande avviser at det å oppheve sexkjøploven vil gi «fri flyt av sexsalg». Hvordan har det seg? Dette er et kjøperdrevet marked. Hvilke tiltak skal begrense tilstrømmingen av prostituerte om det er fritt frem for kjøperne? Skal akkurat denne typen «tjenesteyting» diskrimineres? Hvordan kan den det om det er lovlig å kjøpe? Vi hører lite om Venstre-utspillet som utløste min patos på 8.marsmøtet, nemlig forslaget om bordeller, men forslaget er ikke glemt, nå vil vi vite hva Venstre holder på med og i hvilken grad de lar seg påvirke av pro-prostitusjonslobbyen.