Nedgang i medvind

Norsk musikk har vind i seilene, likevel taper vi på hjemmebane. Er nordmenn skeptiske til norsk musikk?

Selvtilliten er stor, og det er mange nye talentfulle navn som markerer seg. Likevel viser ferske tall fra Grammofongrossistenes Forening (GGF), at norsk musikk fortsetter å tape markedsandelder på hjemmebane.

Hittil i år er det solgt vel to millioner album her til lands. Av dette er rundt 300000 norske produksjoner. Det gir en reell nedgang i salget av norske plater på i underkant av 70000 plater sammenliknet med samme periode i fjor. Norskandelen så langt i år er på 15 prosent, mot 18 prosent i 2001.

I et synkende platemarked spiser norsk musikk en stadig mindre del av kaka. Det må bekymre de mange bransjeoptimistene som sist helg satte hverandre stevne i Kristiansand. For det platekjøpende publikum ser fortsatt ut til å ha en gnagende mistro til norsk musikk, på tross av at en ny generasjon norske artister markerer seg både hjemme og ute. Tom Skjeklesæther påpekte det under et av Bylarm -seminarene: blant de mange norske platene som kommer ut er det en forsvinnende liten andel som blir suksesser.

2002s norske bestselgere er så langt 2001-platene til Morten Abel og Secret Garden . Abel har siden nyttår solgt over 30000 av «I\'ll Come Back and Love You Forever», totalt nærmer plata seg 150000 solgte. Rolf Løvland og co. har fått et kommersielt comeback i Norge med romjulsutgivelsen «Once In a Red Moon». Den er i ferd med å tippe 50000.

Kaizers Orchestra og Röyksopp har fortsatt høy listeprofil langt innover i nyåret. Både «Ompa til du dør» og «Melody A.M.» nærmer seg nå 50000 solgte, et tall bare de ravende gale ville tippet ved utgivelse for et halvt år siden.

Av de rene 2002-utgivelsene er det bare The Margarets som helt udiskutabelt kan få et suksess-stempel. «What Kept You?» har gått i 20000 på to uker. Typisk nok er Margarets en Universal Music -satsing. Universal og Virgin er helt dominerende når det gjelder å skape norske suksessartister.

Men de to direktørene, Universals Petter Singsaas og Virgins Per Eirk Johansen, har nå byttet plass i bransjehierarkiet. Johansens nyfusjonerte EMI Recorded Music har en markedsandel så langt i år på 27,8 prosent, mer enn 10 prosent foran Singsaas\' gamle markedsleder.

BESTSELGER 2002:</B> Rolf Løvland og Fionnuala Sherry i Secret Garden har solgt nærmere 50 000 av plata «Once In a Red Moon.
BESTSELGER 2002:</B> The Margarets har solgt 20 000 av sin nye plate «What Kept You?» på knappe to uker.