Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Pelsdyrnæringen:

Nedleggelsen gir ståpels

Ernas dårlige styring av en «styrt» avvikling har gitt høyere sluttregning, og skapt forvirring for alle involverte.

PELSDYR: Næringen var allerede på vei mot en slags styrt avvikling, men fikk falske forhåpninger i innspurten. Foto: NTB Scanpix
PELSDYR: Næringen var allerede på vei mot en slags styrt avvikling, men fikk falske forhåpninger i innspurten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Den såkalt styrte avviklingen av pelsdyrnæringen i Norge har vært svært dårlig håndtert. Det er som å lese en oppskrift på hvordan du ikke skal gjennomføre en politisk prosess. Skylden for dette har Erna Solberg, som med sin sprikende, borgerlige flertallskonstellasjon på få år har styrt hit og dit i samme sak, avhengig av hvem som skulle blidgjøres i flertallsfolden.I går endte det med at regjeringen ble presset av Fremskrittspartiet til å gå med på statlig erstatning til pelsdyrbøndene etter ekspropriasjonsmessige prinsipper - det mange kaller full kompensasjon.

Det er ikke urimelig, men regningen staten ender opp med er trolig blitt høyere som en følge av den rotete utviklingen.

UKJENT PRIS: Frp og regjeringen er enige om ny kompensasjon for pelsdyrbøndene, men vet ikke prislappen. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet TV Vis mer

Motstanden mot pelsdyrnæringen har vokst de siste tiårene. Aktivisme og folkelig motstand har påvirket de politiske partiene, Arbeiderpartiet gikk for eksempel inn for styrt avvikling på landsmøtet i 2013. Det har også vært en holdningsendring hos forbrukerne - markedet for pels har gått kraftig tilbake i Europa. Pelsdyrnæringen i Norge var altså allerede på vei mot en slags styrt avvikling - heldigvis.

Problemet er bare dette: Året før regjeringen ble utvidet med Venstre (2018), og regjeringserklæringen slo fast at pelsdyrnæringen skulle avvikles fram mot 2025, sørget Erna Solbergs regjering for et siste blaff av falske forhåpninger. En stortingsmelding og påfølgende lovendringer i departementet førte til at pelsdyrnæringen skulle fortsette.

Selv om antallet pelsdyrbønder har gått ned de siste årene, ga dette signaler om muligheter for videre satsing. Noen investerte, bare for å få vite året etter at det var meningsløst. Når staten nå skal gi såkalt full kompensasjon, vil skattebetalerne måtte betale for denne politiske vinglingen.

En kan si at staten kjøper ut pelsdyrbøndene på et godt tidspunkt. De får nå god kompensasjon for å avvikle virksomhet i en etisk problematisk solnedgangsbransje. Det er begredelig at det gjennomføres på en måte som gir ståpels.

Like viktig som å påpeke dårlig styring fra Erna Solberg og regjeringen, er det å se hvem som har sabotert prosessen. Geir Pollestad (Sp), leder for næringskomiteen på Stortinget, gir overfor Dagens Næringsliv uttrykk for motivasjonen bak å presse regjeringen til å gi høyere kompensasjon til pelsdyrbøndene: «Det skal svi så mye at det har en forebyggende effekt for staten så den tenker seg bedre om neste gang den vurderer å avvikle en næring, om det er gruve, olje eller oppdrett.»

Å sabotere en politisk prosess for å gi den folkevalgte styringen av landet mindre legitimitet i framtida - slik snakker tankeløse politikere.