Nedre aldersgrense på religion

Å innføre en 16 års aldersgrense på mannlig omskjæring vil innebære at vi setter en stopper for jødedommen i Norge.

INGEN SKAM: Barneombud Anne Lindboe (avbildet) ønsker en nedre aldersgrense for mannlig omskjæring. «Det å være norsk jøde er noe som alltid har vært fundamentalt for meg, og det å være omskåret har vært en kilde til stolthet, ikke skam», skriver kronikkforfatteren. Foto: Jørn H. Moen
INGEN SKAM: Barneombud Anne Lindboe (avbildet) ønsker en nedre aldersgrense for mannlig omskjæring. «Det å være norsk jøde er noe som alltid har vært fundamentalt for meg, og det å være omskåret har vært en kilde til stolthet, ikke skam», skriver kronikkforfatteren. Foto: Jørn H. Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Barneombud Anne Lindboe og hennes nordiske kolleger ønsker en nedre aldersgrense for mannlig omskjæring. Forslaget er omstridt, norske muslimer og jøder argumenterer for religionsfrihet og retten til å utøve en praksis som har pågått i tusener av år, mens Lindmo og hennes kollegers viktigste argumenter er at inngrepet mangler medisinsk indikasjon og at det krenker barns rettigheter. Samtidig oppfordres til en respektfull dialog mellom myndigheter og trossamfunn for at man skal informere barna om deres rettigheter.

Jeg er ikke spesielt religiøs og jeg støtter meg mer enn gjerne til medisinsk-etisk tenkning når jeg skal vurdere hva som er god og forsvarlig helsehjelp. Jeg holder ikke sabbaten, spiser bacon med entusiasme og behersker generelt jødisk skikk og kultur på en inadekvat måte. Så hvorfor føler jeg meg så provosert over forslaget om å innføre en nedre aldersgrense på mannlig omskjæring, eller som Barneombudet så fint formulerer det: «La gutter selv få bestemme om de skal omskjæres» (Felles uttalelse fra de Nordiske barneombudene og barnemedisinske eksperter, 2013)?

Som jøde applauderer jeg at debatten tas. Jeg ser på det som en av samfunnets viktigste oppgaver å ivareta barns rettigheter, og det å få en respektfull og konstruktiv dialog om emnet vitner om et samfunn som både er tolerant og i utvikling. Rituell mannlig omskjæring er ikke medisinsk indisert. Det er jeg helt enig i. De eventuelle medisinske argumenter for rituell mannlig omskjæring kontres fort av at vi har fått såpe og prevensjonsmidler, og det å belaste offentlig helsevesen med denne oppgaven forstår jeg vekker reaksjoner. Kanskje det private helsevesen kan se sitt snitt (et ordspill)? Problemet mitt som jøde er at jeg må være omskåret for å kunne kalle meg jøde. Det gir meg et dilemma.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer