STJÅLET: Jon Michelet da han fikk sin andre gylne Riverton-revolver i 2001. Nå ber han tyvene returnere både den og 1981-våpenet til Litteraturhuset, der de hører hjemme.
Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX
STJÅLET: Jon Michelet da han fikk sin andre gylne Riverton-revolver i 2001. Nå ber han tyvene returnere både den og 1981-våpenet til Litteraturhuset, der de hører hjemme. Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIXVis mer

Nedrig tyv ryster bok-Norge

Mindre enn tre år etter at Anne B. Ragde forgrep seg på kunsten i Litteraturhuset skakes institusjonen av et frekt tyveri der Jon Michelets to forgylte Rivertonpris-revolvere er stjålet.

||| I løpet av åpningstiden sist lørdag klarte noen å komme seg ulovlig inn i Rivertonrommet, Litteraturhusets mest lukkede rom.

Her, i den litterærkriminelle - noen sier krimlitterære - Rivertonklubbens klubblokale, har ugjerningspersonen(e) dirket opp en monter og stjålet de to plomberte, skjefteforgylte revolverne som Jon Michelet fikk for «Årets beste krimroman» i 1981 («Hvit som snø») og 2001 («Den frosne kvinnen»).

Avledning?
- Tyven(e) har også tatt med seg en stor flatskjerm-tv, opplyser daglig leder for Litteraturhuset, Aslak Sira Myhre. Han vil ikke spekulere i mulige gjerningspersoner og henviser til Rivertonklubbens leder, professor Hans H. Skei, når det gjelder spørsmål om klubben har mange frustrerte forfattermedlemmer som føler seg forbigått ved de årlige prisutdelingene.

Myhre vil heller ikke spekulere i hvorvidt flatskjerm-tyveriet kan være en avledningsmanøver for å få ugjerningen til å se ut som et simpelt, ulitterært vinningstyveri.

Avviser

Hans H. Skei avviser bestemt at noen av klubbens forfattere, verken fra Trøndelag eller Høvik, står bak ugjerningen.

Skei sier også at Michelet rår over et mindre restlager ubrukelige revolvere som eventuelt kan forgylles for Rivertonklubbens beskjedne midler og erstatte trofeene, om Michelet skulle insistere på det.

 Michelet selv ser helst at tyven(e) returnerer revolverne til Litteraturhusets postkasse siden de har et viss affeksjonsverdi. Han avviser også kategorisk at innbruddet er et utspekulert pr-trick fra hans side for å stimulere salget av hans nyeste bok.

- Men «Revolvere stjålet i Rivertonrommet!» - det hadde vært et godt påfunn, sier han ettertenksomt, og bedyrer at han ikke har mistanker i noen retning.

DNA og fot

Ved Majorstua Politistasjon bekrefter jourhavende etterforsker Øyvind Matre at forbrytelsen er anmeldt og at åstedsundersøkelser har avstedkommet tekniske spor. Ut over det ønsker han ikke å kommentere etterforskningen.

Fra helt andre kilder erfarer imidlertid Dagbladet at politiet har sikret seg både dna-spor og fotspor (ett stk) fra et bord på åstedet.