DEBATT

Debatt: Opprustning

Nedrusting er gått av moten

Om Nazi-Tyskland hadde hatt atomvåpen, hadde det ført til Ragnarok.

NATO: Norge må tilby Russland at vi fjerner alle NATOs militære anlegg og baser retta mot Russland, skriver innsenderen. Her følger forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (t.v), Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, og NATO-sjef og øvelsesleder James G. Foggo med fra tribunen før høydepunktet på Byneset under NATO-øvelsen Trident Juncture i høst. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
NATO: Norge må tilby Russland at vi fjerner alle NATOs militære anlegg og baser retta mot Russland, skriver innsenderen. Her følger forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (t.v), Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, og NATO-sjef og øvelsesleder James G. Foggo med fra tribunen før høydepunktet på Byneset under NATO-øvelsen Trident Juncture i høst. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Da grusomhetene i Hiroshima og Nagasaki skjedde, hadde heldigvis bare en stat atomvåpen. Om Nazi-Tyskland hadde hatt dette, hadde det ført til Ragnarok. Nå er det minst ti stater med atomvåpen og moderne atomvåpen er minst ti ganger sterkere enn i 1945.

Jeg og mange andre har inntrykk av at storparten av riksmedia og «ansvarlige» norske politikere bevisst fortrenger at faren for atomkrig er større enn noen gang. Den eneste løsning de klamrer seg til, er mer opprustning, sjøl om historien viser at opprustning fører til krig.

Nedrustning er gått av moten. Men mange advarer, bla. FNs generalsekretær – som i sommer gikk ut med en sterk advarsel til alle land om fortsatt atomopprustning.

De store pengene må heller brukes til å fjerne årsakene til krig, stanse flyktningstrømmen, utjevne forskjellene mellom fattige og rike, redde det biologiske mangfoldet - og mestre klimakrisen mens det ennå er tid.

Leger mot atomvåpen er inne på det samme, sammen med fredsprisvinneren ICAN og 130 stater som vil forby atomvåpen. Presidenten i Norges Røde Kors, tidligere generalinspektør for Hæren, Robert Mood, kaller atomkappløpet en eksistensiell krise som kan føre til total ødeleggelse av vår sivilisasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer