DEBATT

Debatt: Atomvåpen

Nedrustning og ikke-spredning er nøkkelen til en verden fri for atomvåpen

Vi arbeider for en verden fri for atomvåpen. En forbudsresolusjon i FN, som ikke støttes av noen av de landene som faktisk har kjernevåpen, er ikke løsningen.

Nato hindrer ikke: Det er ikke aktuelt for regjeringen å gå på akkord med våre forpliktelser i Nato, men dette er ikke til hinder for en aktiv norsk rolle for nedrustning og ikke-spredning, skriver Børge Brende. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Nato hindrer ikke: Det er ikke aktuelt for regjeringen å gå på akkord med våre forpliktelser i Nato, men dette er ikke til hinder for en aktiv norsk rolle for nedrustning og ikke-spredning, skriver Børge Brende. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I et innlegg i Dagbladet 25 oktober tar John Gunnar Mæland og Kirsten Osen fra Norske leger mot atomvåpen, til orde for at Norge må forby atomvåpen, og at vi må støtte forhandlinger i FN om et forbud mot atomvåpen som første trinn i arbeidet for full atomnedrustning.

Jeg deler ikke denne tilnærmingen. Skal vi lykkes med å skape en verden uten kjernevåpen, må alle kjernevåpenstater delta i et forpliktende samarbeid. Dette er det dessverre liten interesse for i dag. Land som Russland og spesielt Nord-Korea går snarere i motsatt retning.

Stortingsvedtaket fra 26. april ligger til grunn for regjeringens arbeid med nedrustning og ikke-spredning. Målsettingen er en verden uten kjernevåpen. Vi skal arbeide langsiktig for et juridisk rammeverk som sikrer avskaffelsen av atomvåpen på grunnlag av en irreversibel, verifiserbar og gjensidig nedrustningsprosess innenfor rammene av ikkespredningsavtalen (NPT).

Først reell og verifiserbar nedrustning, og så et juridisk rammeverk. Ikke motsatt. Rekkefølgen er avgjørende i denne saken. Dette vil være styrende for regjeringens stemmegivning i FN denne høsten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer