Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Atomvåpen

Nedrustning og ikke-spredning er nøkkelen til en verden fri for atomvåpen

Vi arbeider for en verden fri for atomvåpen. En forbudsresolusjon i FN, som ikke støttes av noen av de landene som faktisk har kjernevåpen, er ikke løsningen.

Nato hindrer ikke: Det er ikke aktuelt for regjeringen å gå på akkord med våre forpliktelser i Nato, men dette er ikke til hinder for en aktiv norsk rolle for nedrustning og ikke-spredning, skriver Børge Brende. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Nato hindrer ikke: Det er ikke aktuelt for regjeringen å gå på akkord med våre forpliktelser i Nato, men dette er ikke til hinder for en aktiv norsk rolle for nedrustning og ikke-spredning, skriver Børge Brende. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et innlegg i Dagbladet 25 oktober tar John Gunnar Mæland og Kirsten Osen fra Norske leger mot atomvåpen, til orde for at Norge må forby atomvåpen, og at vi må støtte forhandlinger i FN om et forbud mot atomvåpen som første trinn i arbeidet for full atomnedrustning.

Jeg deler ikke denne tilnærmingen. Skal vi lykkes med å skape en verden uten kjernevåpen, må alle kjernevåpenstater delta i et forpliktende samarbeid. Dette er det dessverre liten interesse for i dag. Land som Russland og spesielt Nord-Korea går snarere i motsatt retning.

Stortingsvedtaket fra 26. april ligger til grunn for regjeringens arbeid med nedrustning og ikke-spredning. Målsettingen er en verden uten kjernevåpen. Vi skal arbeide langsiktig for et juridisk rammeverk som sikrer avskaffelsen av atomvåpen på grunnlag av en irreversibel, verifiserbar og gjensidig nedrustningsprosess innenfor rammene av ikkespredningsavtalen (NPT).

Først reell og verifiserbar nedrustning, og så et juridisk rammeverk. Ikke motsatt. Rekkefølgen er avgjørende i denne saken. Dette vil være styrende for regjeringens stemmegivning i FN denne høsten.

Vi skal samtidig også være en troverdig og pålitelig alliert i Nato. Det er ikke aktuelt for regjeringen å gå på akkord med våre forpliktelser i Nato, men dette er ikke til hinder for en aktiv norsk rolle for nedrustning og ikke-spredning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!