Nedrykkingstruede arter

På kornet.

ILLE UTE: Et av mange baklengsmål for Hønefoss. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ILLE UTE: Et av mange baklengsmål for Hønefoss. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer
Kommentar

Mitt hjerte blør. Mine nerver er frynsete. Hønefoss Ballklubb ligger sist på tabellen etter en serie begredelige resultater. Min oppvekstbys stolte fotballag, som møysommelig, gjennom en 40-årsperiode, har kjempet seg opp i et selskap hvor de burde høre hjemme, er nedrykkingstruet. Det er vanskelig å se hvordan klubben skal reise kjerringa når det også taper på hjemmebane.

SV, min ungdoms svermeri, ligger også tynt an. Oppslutning på 2,5 prosent gir lite håp. Partiet er utmanøvrert av skap-SV-eren Rasmus Hansson som har stjålet løsaktige SV-sjeler og pene piker fra Vestkanten som vil redde kloden. Rått løp med andre ord. Men i politikk og kjærlighet er som kjent alt tillatt.

Nå har ikke Hønefoss Ballklubb og SV så mye til felles. De får støtte fra svært ulikt hold. Mannen bak fotballklubbens hjemmebane, AKA stadion, Åge Thoresen, er en kapitalist som er god for milliarder av kroner. Byen som deler klubbens navn, har i årtier vært en Ap-bastion. Byens besteborgere er lett høyreorienterte. Konfliktene i den gamle industribyen har gått langs klassiske linjer. SV-ere har til nød blitt tolerert på stand. Og løftet de sin stemme for høyt, vanket det solide uppercutter fra byens arbeiderungdom, som syntes det var for mye snobber i byen.

Jeg glemmer aldri en episode under den første EF-striden. En kranglevoren kar ville vite hvorfor jeg gikk med et «Stem Nei»-merke på min prydelige blazer. Jeg argumenterte og ga ham raust mitt merke. Så snudde han seg zombieaktig til min kamerat og forlangte også dennes merke. Kameraten min ville blidgjøre slåsskjempen og hjalp ham med å sette merket på hver side av jakka, slik at det ble «symmetri».

Da gnistret det i provokatørens øyne. Det utløsende ord var sagt. Han sa: Jeg skal gi deg «symmetri» og slo ned min venn. Under slike forhold har sosialismen trange kår.

ILLE UTE: SVs Audun Lysbakken kjemper i motvind på meningsmålingene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ILLE UTE: SVs Audun Lysbakken kjemper i motvind på meningsmålingene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.