Nedslående norsk reaksjon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MUHAMMED: At muslimene i dypet av sitt hjerte, ja faktisk rett under huden, føler angst og ærbødighet for Profeten, er forutsigbart og forståelig. Selv norske muslimer er oppdratt til at Profetens ord har forrang over alle verdslige anliggender. På bakgrunn av denne ryggmargsrefleksen må de håndtere og balansere en rekke utfordringer i den norske hverdagen. En hedersmann som Aslam Ahsan, som så ofte har vist klokskap og moderasjon når kulturkonflikter skal drøftes, en mann hvis hovedanliggende er brubygging mellom kulturer, selv han avslører sin fryktsomme holdning til Profeten. Ja, for de fleste muslimer later det til å være akkurat så ille: Profanering og verdsliggjøring av profeten Muhammed er et ubrytelig tabu. Så ubrytelig at de frykter for sine liv ved overtredelse av Profetens ukrenkelighet. Psykologisk sett er det derfor enkelt å forstå de voldsomme reaksjoner som kommer opp i kjølvannet av karikaturene/latterliggjøringen av Profeten, avbildet og forvrengt i norske og danske tidsskrifter. Men det vi også forstår, er at mennesker som frykter represalier fra myndighetene på grunn av ytringer i form av ord eller bilder, disse menneskene er oppdratt til en invalidiserende ufrihet. De må sile og sortere både ord og tanker. Når et samfunn bygger på frykt, stagnerer refleksjonens konstruktive kraft. Dette handler mer om regime enn religion.Demokratiets grunnstein er nettopp tankens og ordets frihet. Filosofen Voltaire sa det slik: Jeg er dypt og grunnleggende uenig med deg, men jeg forsvarer inntil døden din rett til å hevde din mening. I dette ligger at vi må tåle avskyelige ytringer, så lenge disse ikke gjelder vold på andres legeme eller eiendom. Sistnevnte ligger da også under Straffeloven.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer