KOMMENTARER

Nedsmeltingen i Norges Bank

Nå glefser den nye oljefondsjefen mot kritiske spørsmål. Ansettelsesprosessen med Nicolai Tangen har kommet ut av kontroll.

PRESSEKONFERANSE I DAG: Nicolai Tangen signerte i går ansettelsesavtalen som ny sjef i Oljefondet, Statens pensjonsfond utland. Foto: NTB Scanpix
PRESSEKONFERANSE I DAG: Nicolai Tangen signerte i går ansettelsesavtalen som ny sjef i Oljefondet, Statens pensjonsfond utland. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

- Dette er en flott dag. Dette er en stor dag.

Eller var det egentlig det? Sentralbanksjef Øystein Olsen stotret fram proklamasjonen av denne vidunderlige dagen som et ikke-svar på nok et kritisk spørsmål om ansettelsen av ny oljefondssjef. De kom tett som hagl på pressekonferansen i dag.

På denne flotte dagen hadde også den nye oljefondssjefen, Nicolai Tangen, nettopp vist seg fra en ny side. Inntil i dag hadde han svart forbilledlig rolig og avbalansert i intervjusituasjoner, nå gikk han inn i regelrette krangler med journalistene i salen.

Dette var ikke en flott dag. Dette var en nedsmelting. Det vanskeligste å vurdere nå er om Norges Bank er arrogante, eller bare virkelighetsfjerne.

Ansettelsen av Nicolai Tangen har vært en katastrofe for Norges Bank.

For ei tid tilbake var det en dragkamp om det stadig større og mer kompliserte oljefondet burde skilles ut fra Norges Bank, noe banken selv og Øystein Olsen insisterte på ikke å gjøre.

Denne prosessen viser at det kanskje hadde vært en god idé.

For dette har gått over stokk og stein. Banken har brutt offentlighetsloven ved å holde Nicolai Tangen unna søkerlista helt inntil bare noen dager før offentliggjøringen. Det har også kommet fram at Øystein Olsen har latt være å intervjue interne kandidater, og ikke vært med på et intervju med kandidaten som til slutt ble Tangens eneste utfordrer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer