<strong>KRASS KRITIKK:</strong> Venstresida i norsk politikk bruker «velferdsprofitører» nærmest som et skjellsord. Å møte mennesker som vier livet sitt til å hjelpe andre med krass kritikk, viser fullstendig mangel på respekt, mener innsenderen. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix
KRASS KRITIKK: Venstresida i norsk politikk bruker «velferdsprofitører» nærmest som et skjellsord. Å møte mennesker som vier livet sitt til å hjelpe andre med krass kritikk, viser fullstendig mangel på respekt, mener innsenderen. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Private helsetjenester

Nedsnakkingen må ta slutt!

Å påstå at private tilbydere bare er ute etter profitt, er å spytte på arbeidet de legger ned hver eneste dag for å kunne hjelpe sine brukere best mulig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Velferdsprofitører. Et ord venstresida i norsk politikk bruker nærmest som et skjellsord for å beskrive barnehager, sykehjem og behandlingstilbud som drives av privat engasjement. Å møte mennesker som vier livet sitt til å hjelpe andre, med krass kritikk, viser fullstendig mangel på respekt.

Private tilbydere av velferdstjenester tilbyr ofte et litt annerledes tilbud enn det offentlige. Venstresidas nedsnakking av private tilbydere er nærmest respektløs. Siden fritt behandlingsvalg ble innført i 2015, har ventetida i rusomsorgen sunket med omtrent 27 dager. I tillegg har helsekøen sunket med 70.000 mennesker. Og med en stadig økende andel eldre, er vi avhengig av private sykehjem i åra som kommer. Det samme ser vi i barnehagesektoren, der full dekning er umulig uten det private engasjementet.

Manglerudhjemmet i Oslo og Capio anoreksisenter er to eksempler på annerledes og spesialiserte private tilbud. Manglerudhjemmet skal kommunen nå gjøre om til et kommunalt sykehjem. Et sykehjem som hadde egen pub, spa og restaurant der de eldre fikk muligheten til å være med på morsomme aktiviteter skal legges ned fordi det er privat.

Capo anoreksisenter er et spesialisert tilbud. De som sliter med anoreksi kan her få hjelp fra profesjonelle som har god erfaring med å behandle anoreksi. Det fins flere andre eksempler på private tilbydere som har spesialisert seg innenfor ett eller flere felt.

Å påstå at private tilbydere bare er ute etter profitt, er å spytte på arbeidet de legger ned hver eneste dag for å kunne hjelpe sine brukere best mulig. De menneskene som ønsker å tilby velferdstjenester, har i de aller fleste tilfellene et brennende ønske om å hjelpe. Selv om private kan ta ut noe profitt, setter de aller fleste pasientene, de ansatte og sykehuset eller sykehjemmet først.

En forutsetning for å ha private velferdstilbydere, er fritt behandlingsvalg. Du skal selv få velge hvor du vil ha behandling, og det offentlige skal ta regninga – uansett om behandlingen skjer privat eller offentlig! Det viktigste skal være at du får den hjelpen du trenger – ikke hvor du får den!

Fritt behandlingsvalg har bidratt kraftig til å få ned de altfor lange ventetidene i norsk helsevesen. Når det offentlige også betaler for plasser hos private tilbydere, er det ikke bare de som har råd som kan betale seg ut av køen – da får alle den muligheten. Når bare noen får kjøpe seg ut av køen, skaper vi et klasseskille. Med fritt behandlingsvalg kan flere få hjelpen de trenger og komme raskere tilbake til sitt normale liv!

Private tilbydere har et brennende ønske om å hjelpe andre og det bør de få lov til. Nedsnakkingen av dem må ta slutt. Det viktigste er at alle får den hjelpen de trenger!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer