Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

World Economic Forum:

Nedsnødd elite

I Davos diskuteres verdens kaos i trygge omgivelser.

Nedsnødd i Davos: Væpnet vakt på World Economic Forum i Davos, Sveits. Foto: Markus Schreiber / AP
Nedsnødd i Davos: Væpnet vakt på World Economic Forum i Davos, Sveits. Foto: Markus Schreiber / AP Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På hustakene har sikkerhetsvakter måket plass til seg selv og maskingeværene. I gatene baner brøytebiler vei for sedaner av den behagelige sorten. Snøen laver ned under World Economic Forums årlige toppmøte.

I en av bilene sitter vår egen statsminister Erna Solberg. En annen drasser på mangemilliardær, #metoo-konge og USAs president, Donald Trump. I en ukes tid er Davos, 70 statsledere og de drøyt 3000 deltakerne på årets møte er pakket inn i vatt – både faktisk og metaforisk.

Under parolen «Creating a Shared Future in a Fractured World» tar konferansen sikte på å forene verdens ledere, rikfolk og viktige organisasjonsmennesker i et felles og fredelig narrativ om klodens framtid. Det er en god og ambisiøs intensjon. Verdens problemer tårner seg opp. Klimaendringer, laber likestilling, geopolitisk uro, og industriell revolusjon (nummer fire i rekken, gjentas det i Davos) er blant dem.

Slike tilstander liker tilhengere av frie markeder dårlig. Økonomisk vekst og utveksling av varer og tjenester skjer best under rolige, stabile og trygge forhold. For de fleste av verdens land er svenske tilstander heller å foretrekke: Små forskjeller, høy tillit og et organisert arbeidsliv. Frie, men velregulerte markeder, kvinner i arbeid og en utdannet befolkning. I stater med en lav grad av dette, går det samlet sett dårligere enn hos oss. Som eliten i Davos vet: Vi taper penger når verden går av hengslene.

Eller, vi og vi. De fleste av deltakerne i Davos skal være en temmelig nedsnødd før de plasserer seg selv i den samme verden de hevder de vil fikse. Ifølge fattigdomsbekjemperne i organisasjonen Oxfam, er det nemlig glade dager for den økonomiske eliten. Den rikeste prosenten i verden raket med seg 82 prosent av veksten i økonomien i 2017. Det er en samlet formuesvekst på 762 milliarder dollar. Den fattigste halvparten, om lag 3,7 milliarder mennesker, fikk ingenting. Selv om Oxfams beregninger ikke er helt nøyaktige, rett og slett fordi det er vanskelig å måle, er indikasjonen nok til å kalle det drøy kost. Servert med en flaske bobler, hvis du er i Davos denne uka.

Det er selvfølgelig bra at slike problemer tas opp i Davos, men det er en hyklersk avstand mellom liv og lære for en rekke politikere til stede. Som en økonom påpekte i forkant av konferansen, oppstår mange av ulikhetsproblemene, med all uroen de påfører samfunnet, fordi vi har gjort skattesystemet mindre progressivt de siste tiåra. Rikfolk drar mindre av lasset enn før.

De gode nyhetene fra Davos er at økonomene regner med solid global vekst i 2018 og 2019. Det er bare å håpe at politikere og milliardærer reiser hjem fra Davos med en følelse av at overskuddet skal fordeles mer rettferdig enn det ble i fjor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!