Nedtelling til tidenes stjernesmell

Men jorda går ikke under.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Forskerne håper den skal lære oss mer om hva som skjedde ved universets begynnelse. En liten gruppe pessimister frykter at den kan bety slutten.

Large Hadron Collider (LHC) er verdens største partikkelaksellerator, og i morgen tidlig startes den for første gang.

Gjenskaper «The Big Bang»

Dypt under bakken under CERN-instituttet i Sveits (og delvis over grensa til Frankrike) går en perfekt sirkelformet tunnel med en omkrets på 27 kilometer. I morgen tidlig klokken 09.30 starter et historisk eksperiment når forskerne for første gang fyrer av en stråle med protoner gjennom hele tunnellen.

Blir det første forsøket vellykket, skal det senere sendes motgående stråler begge veier, som kolliderer med voldsom energi og forhåpentlig skaper reaksjoner som gir ny kunnskap om de første øyeblikkene etter universets tilblivelse - The Big Bang.

Denne kunnskapen håper forskerne skal fylle igjen noen av hullene i den såkalte standardmodellen. Den er det nærmeste vitenskapen er kommet en helhetlig teori innenfor teorietisk partikkelfysikk, i et forsøk på å bygge bro mellom Einsteins relativitetsteori og kvantefysikken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.