Nedturen

ROSKILDE (Dagbladet): Det er ikke alltid deilig å være norsk i Danmark. I går var det nærmest jævlig. 8000 nordmenn så Drillos tape, mens ertelystne dansker heiet fram Italia. Og da dommeren blåste av kampen begynte det å regne.

- Å tape mot Italia var som å bli impotent i sin beste alder, mener Tor Olav Pedersen (27). Sørlendingen har campet i Roskilde i over en uke. Den legendariske Brasil-kampen måtte han se sammen med en gjeng usolidariske dansker som begynte å heie på Brasil med det samme han og Myggen-drakta kom til syne. Og verre skulle det bli:
- Nå var det masse svenske supportere som hetset oss under Italia-kampen. Spesielt meg, sier Pedersen slukkøret og ser nedover den røde drakta. Så trist, så trist.

Ja, vi elsket

Da Norge skulle slå Italia var det ikke rock'n'roll som var tingen, og det var ufortjent glissent i det gule teltet da Seigmen gikk på scenen. For samtidig begynte sendingen fra Frankrike og festivaldeltakerne samlet seg foran det som var å oppdrive av tv-apparater.
Ikke siden vi frigjorde oss fra danskene har «Ja, vi elsker» ljomet klarere over det paddeflate landet i sør.

Foran hovedscenen sto 8000 forventningsfulle nordmenn og ventet på at Drillos skulle lage spagetti av italienerne. Tida var inne for å vise harselerende granner at Brasil-kampen ikke var noen tilfeldighet. Vi er best når det gjelder. Men så røynet det på, gitt.

Trasig


Etter 94 minutter var Norge ute av VM. En av hovedattraksjonene, The Verve, hadde avlyst konserten, og det begynte å regne.

Årets Roskilde-festival har ikke vært blant de minneverdige, men det skyldes neppe fotball-VM.
Programmet er ikke av de mest spennende, og de fire dagene skurer av gårde med halvflatt batteri. Fredag kveld ble nok en nordmann utvist, denne gangen for vold mot politiet. Forøvrig det eneste tilløpet til bråk som har vært mellom de nærmere 80000 festivaldeltakerne.
Men ikke alle har tatt turen til Danmark for å høre musikk. I går arresterte politiet flere bosniere som er mistenkt for å stå bak en organisert bande som har spesialisert seg på å stjele verdisaker på festivalområdet.
Men det var ikke derfor det norske flagget vaiet på halv stang i Roskilde i går. Det var fordi drømmen om Drillos-VM var død.