SHAKE: Taylor Swift griper tidsånden, og rister av seg hatere. Foto: Reuters
SHAKE: Taylor Swift griper tidsånden, og rister av seg hatere. Foto: ReutersVis mer

Negative vibes

(Nett)hets er på alles lepper. Også artistenes.

Kommentar

Vi snakker om kommentarfeltet, vi snakker om netthets. Og vi synger om det. «AAtsjo, jeg er allergisk mot negative vibes», synger Admiral P på låta ved samme navn på debutalbumet som er ute nå, «Selvtillit & tro». Det må være en av årets mest bisarre og morsomme tekstlinjer. I en annen tar han for seg «hatere», sammen med OnklP, som jo også har hatt sine runder mot negative tilbakemeldinger.

Artister lever i en helt annen tilværelse enn før. Kritikken som møtte dem tidligere, var enten fra folk de møtte personlig, eller ting i pressen. Sure anmeldelser, for eksempel. Nå har heldigvis media noen andre å dele skylda med: Folket, via sosiale medier. Nå får de også formidlet meningen sin, direkte på Facebook, Twitter, Instagram.

Dermed er det ikke bare ungdommen i skolegården, kvinner/menn, venstresidefeminister/høyreorienterte (stryk det som ikke passer) som føler seg utsatt. Netthetsen blir også en del av artistenes generelle weltschmerz.

Det er på en måte en god ting, og en gavepakke til artistene. I alle fall som grunnlag for inspirasjon. Når det angår mange, er det lettere å relatere seg til tekstene.

For Admiral P, som opererer i den uglesette reggae-tradisjonen der «positivitet» er et altoverskyggende, og dermed litt banalt utgangspunkt, kommer litt ekte motgang godt med. Det er ikke noe vanskelig å forestille seg at Admiral P har møtt sin dose hat. En på mange måter pussig figur i norsk musikkliv, som vokste opp i Zambia og flyttet til Norge som 13 åring. En hvit nordmann som anser språket i Zambia som sitt morsmål, og som snakker og synger norsk med brytning.

Likevel, til tross for - eller på grunn av dette? - leverer han den ene hit-en etter den andre og bygger publikum gjennom bunnsolide konsertopptredener. Han er i ferd med å erobre musikk-Norge.

På den andre siden av Atlanterhavet har Taylor Swift, med sin enorme hit «Shake it off», utnyttet den samme tendensen i tida. Rent visuelt har den skapt litt forvirring, fordi videoen er full av damer som «rister» det av seg, noen delvis avkledd. Men sangen handler selvfølgelig, finurlig nok, om å riste av seg negative meldinger og «haters».

«Haters gonna hate!», synger Swift, og da er det selvsagt mer enn litt ironisk at hun selv er så populær at hun kan oppheve tyngdekraften, det vil si: trekke musikken sin fra Spotify og få folk til å kjøpe den isteden. Hun har vel bare hatt én virkelig hater: Kanye West. Og alle hatet at han hatet henne.

I tråd med tidas krav til positiv holdning skal jeg holde meg for god til å komme med smålig kritikk, men heller gratulere Taylor Swift med å ha laget vår tids svar på Michael Jacksons “Heal the World”.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.