DEBATT

Negermonologen

«Neger» har aldri vært et nøytralt begrep

Slutt å bruke det.

UNDERVISER: Det finnes ingen geografisk forankring for utseendebeskrivelsen «neger», skriver Thomas Prestø, som ofte blir spurt om dette ordet når han innimellom underviser på Politihøgskolen. Foto: Carl Martin Nordby / NTB Scanpix
UNDERVISER: Det finnes ingen geografisk forankring for utseendebeskrivelsen «neger», skriver Thomas Prestø, som ofte blir spurt om dette ordet når han innimellom underviser på Politihøgskolen. Foto: Carl Martin Nordby / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Negerdebatten» er her igjen. Det er 2017, etter 25 år med debatt blir fremdeles unge norskafrikanere kalt «neger». Norge har fått en av sine første dommer hvor en person er blitt dømt for å uttrykke «jævla neger» og «jævla nigger». Som vanlig argumenteres det for ordets nøytralitet. Likevel er «jævla neger» utvilsomt rasistisk. Ordet diskuteres på «God morgen, Norge» uten at en afrikansk stemme får uttale seg. I 2017.

Innimellom underviser jeg på Politihøgskolen, og der blir jeg ofte spurt om ordet «neger» og hvorfor man ikke skal bruke det. Jeg forklarer at politiets mandat er å bevare ro og orden og å skape trygghet. Vi vet at ordet «neger» skaper uro og utrygghet i sosiale sammenhenger. Det er derfor uprofesjonelt å bruke ordet – så enkelt er det. Jeg mener at denne tommelfingerregelen har stor overføringsverdi til resten av samfunnet.

14. juni har Tabanka Dance Ensemble urpremiere på forestillingen «Limbo» på Operaen. Samme dato utgir vi magasinet «Hårsår – fanget i limbo». Begge handler om hvordan det er å være afro-norsk, og til begge formål har vi aktivt brukt intervjuer, sosiale medier og nettverk for å innhente informasjon. Fra de unge som vi pratet med kom det et sterkt ønske om å hente opp igjen «negerdebatten». De sliter stadig med at de blir kalt dette ordet, ofte i negativ forstand.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer