«Neger på Ål stasjon»: - Folk overreagerer

Hellbillies-fan synes lite om at bandet nå dropper én av deres mest kjente låter.

REAGERER: Hellbillies-fan Bjørn Ole Gundegjerde er skuffet over Hellbillies-beslutningen. Foto: Privat / Jacques Hvistendahl/Dagbladet
REAGERER: Hellbillies-fan Bjørn Ole Gundegjerde er skuffet over Hellbillies-beslutningen. Foto: Privat / Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

(Dagbladet): I går ble det meldt at Hellbillies ikke kommer til å spille låta fra 1996 «På Ål Stasjon» mer.

Aslag Haugen og Arne Moslåtten i bandet sa til P4 i går at folk ikke lenger reagerte på ordet «neger», noe de gjør nå. De er lei av rasismebeskyldninger.

- Hvis noen føler seg støtt av det, så er ikke det morsomt. Og vi vil ikke at noen skal trekke noen slutninger av låta heller, som jeg tror har skjedd, sier de.

- Dette må folk tåle Hellbillies-fan Bjørn Ole Gundegjerde (31) fra Etne i Hordaland er skuffet over bandets avgjørelse.

I protest publiserte han et bilde han tok i vinter på Facebook-siden til Hellbillies, der han har fått flere tusen likes og kommentarer: En selfie fra Ål stasjon.

- Låta er både fin og bra, og det er jo faktisk den mest kjente låten deres. Det er veldig dårlig at de har bestemt seg for å ikke spille den lenger, sier Gundegjerde til Dagbladet.

Synes du at folk overreagerer når de anklager Hellbillies for å være rasister?

- Ja. De har tålt det før, og da burde de tåle det nå. Det er jo flere andre artister og band med lignende tekster som ikke har gjort det samme.

Gundegjerde sier at bekjente mener låta er bra, og han sier han nesten utelukkende har fått positive tilbakemeldinger for bildet.

- En del av norsk språkhistorie Språkviter Sylfest Lomheim synes ikke det er behov for at Hellbillies skal vrake låta på grunn av ordbruken, men at dette er en sak som kun de kan avgjøre.

DROPPER LÅT: Etter rasismeanklager kommer ikke Hellbillies til å spille «På Ål Stasjon»  lenger, Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
DROPPER LÅT: Etter rasismeanklager kommer ikke Hellbillies til å spille «På Ål Stasjon» lenger, Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

- Dersom vi skreller av oss alle følelser, er det faktum at neger var det vanlige, tradisjonelle og nøytrale ordet å bruke i det norske språket fram til 70-80-tallet, sier Lomheim.

Han sier at språket og språkbruken forandrer seg, og mener at det er stor forskjell på de politisk korrekte personene i Oslo og en småbruker i 60-årene oppe i Nord-Norge.

- Er det tolerant når noen fra Oslo sier til en i Nord-Norge at du diskriminerer når du bruker det ordet? Det er ikke tolerant.

Lomheim sier han ikke vil kjede leserne med eksempler der «neger» har blitt brukt opp gjennom norsk litteraturhistorie, men forteller at forfatter Johan Borgen skrev en novelle på 60-tallet, og at ingen skylder på at han var rasist eller diskriminerende.

- Og vet du hva den het, spør han.

- Den hadde tittelen «Negeren».