«Negerhorer» eller ofre?

- Det eneste som har endret seg er hudfargen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mediedekningen av, og debatten rundt, de nigerianske kvinnene i prostitusjon i Norge har vært uvanlig stygg den siste tiden. Eksemplene er mange, sist illustrert av dekningen av nigerianske prostituerte som bor og tar kunder med til Ullevål hageby. NRK melder på sine nettsider 12.06 at kvinnene «drar i store flokker til Oslo sentrum og kaprer kunder som de tar med tilbake til basen ...». I VGs reportasje samme dag bringes de merkeligste ting inn som relevant, og det hele illustreres med dårlig sladdede bilder av kvinnene, der de bor og på strøket. Journalistene kan til og med fortelle leserne innholdet i kvinnenes telefonsamtaler på bussen. Det meldes videre at kvinnene sitter på benker og drikker alkohol «midt på lyse dagen» mens de blir «klådd på» av polske håndverkere... Vi spør oss hvorfor disse kvinnene skal henges ut for å ta en utepils i sommerværet - de var neppe de eneste som gjorde det, og hvorvidt vi kan anklage kvinnene for at de blir utsatt for trakassering.

FOR DET ER ingen tvil om at nigerianske kvinner nå blir trakassert nesten hvor de enn går. De slipper ikke inn på utesteder og barer, selv om de bare ønsker å ta seg en pils. De får seksuelle henvendelser alle steder og til alle tider, enten det er kunder som ønsker å kjøpe sex, eller det er noen som synes det er morsomt å slenge kommentarer til «en hore». For det er «horer» de blir fremstilt som, kvinnene som står for «hore-invasjonen» (TV2 nettavisen 11.05) og har inntatt «Nordens travleste horegate»(Memo) og «Ullevål horeby» (VG 12.06) - for å nevne noen eksempler. Hvis noen var i tvil - «hore» er en nedsettende betegnelse. Det er ikke synonymt med prostituert. Det hører ikke hjemme på førstesiden på seriøse aviser. Når vi omtaler de prostituerte på Karl Johan kan vi velge om vi vil fokusere på de personlige tragediene som utspiller seg foran øynene våre, eller om vi vil skåre billige poeng på å henge ut en utsatt gruppe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer