ANSVARSFRASKRIVELSE: Elvemyten er ikke den eneste påstanden som gjentas om marin forsøpling, men den er alvorlig. Å legge skylden på utviklingslandene for søppel som dukker opp på norske strender er en regelrett ansvarsfraskrivelse, skriver artikkelforfatterne. Foto: Stefan Heunis / AFP photo / NTB scanpix
ANSVARSFRASKRIVELSE: Elvemyten er ikke den eneste påstanden som gjentas om marin forsøpling, men den er alvorlig. Å legge skylden på utviklingslandene for søppel som dukker opp på norske strender er en regelrett ansvarsfraskrivelse, skriver artikkelforfatterne. Foto: Stefan Heunis / AFP photo / NTB scanpixVis mer

Plast i havet:

Nei, 90 prosent av plasten i havet kommer ikke fra ti elver

Av flere hundre tonn med søppel vi plukker langs den norske kystlinja, kommer det aller meste fra oss selv og våre naboland, og i svært liten grad fra kontinentene Afrika eller Asia.

Meninger

Den seneste tiden har det florert en påstand om at 90 prosent av plasten i havet kommer fra ti elver. Men det er rett og slett helt feil. Kun med rett fakta på bordet kan vi sette inn tiltak der det trengs.

I år har over 100 000 mennesker vært ute og ryddet den norske kystlinjen for plast og annen søppel. Det er vi veldig glade for. Plast i havet er et av verdens raskest voksende miljøproblem og må gjøres noe med umiddelbart, men uten god kildekritikk er det fare for feilslåtte tiltak.

Den populære elvepåstanden har sitt opphav i en tysk studie fra 2017, uten at det virker som mange har lest originaldokumentet. Forskerteamet konkluderte nemlig med at ti elver står for størsteparten av plasten som bringes til havet fra elver, en vesentlig forskjell. Studien så ikke på hvor stor andel av plasten i havet totalt som tar elveveien.

Studien i seg selv skaper i tillegg stor usikkerhet rundt om det i det hele tatt er disse ti elvene som bringer med seg det største tilsiget av plast fra elver, da flere av de største elvesystemene i verden mangler fra analysen.

Likevel ble overskriftene verden over at ti elver står for 90 prosent av plasten i havet. Denne feilaktige påstanden har florert som en farsott både i tradisjonell media og sosiale medier i et halvt år. Den seneste i rekken til å videreformidle denne overskriften er forskning.no, en nettavis som legger sin stolthet i forskningsformidling.

Dog, forskning.no er ikke det eneste nettmagasinet som har bidratt til å spre denne villedende påstanden. Scientific American, et tidsskift eid av Springer Nature som også gir ut det prestisjetunge forskningstidsskriftet Nature, publiserte en artikkel med samme overskrift i februar. Påstanden har også blitt gjentatt til det kjedsommelige av både statsledere, politikere og byråkrater.

Elvemyten er ikke den eneste påstanden som gjentas om marin forsøpling, men den er alvorlig. Den blir brukt som bevis for at det er utviklingsland, særlig i Asia, som må ta ansvaret for plasten i havet. Å legge skylden på utviklingslandene for søppel som dukker opp på norske strender er en regelrett ansvarsfraskrivelse.

Av flere hundre tonn med søppel vi plukker langs den norske kystlinja, kommer det aller meste fra oss selv og våre naboland, og i svært liten grad fra kontinentene Afrika eller Asia.

Vi er avhengig av lokale, regionale og nasjonale løsninger for å stanse ny plast fra å havne i havet her hjemme, samtidig som vi bidrar politisk og økonomisk til en trygg utvikling av infrastruktur for avfallshåndtering i utviklingsland.

Med gode løsninger kan vi løse plastproblemet. Vi oppfordrer til å bidra til mer myteknusing på marinelitter.no. Det er bare med korrekt fakta vi kan ta gode beslutninger for havet, menneskene og framtiden.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.