Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nei, Afrika vant ikke VM

Finalens stjerner symboliserer noe av det vakreste med fotballen.

HELTER: Finalens store stjerner Luka Modrić og Kylian Mbappe er selvfølgelig kroatisk og fransk, på samme måte som Zlatan Ibrahimović er svensk og David Beckham er engelsk. FOTO: AFP PHOTO / FRANCK FIFE
HELTER: Finalens store stjerner Luka Modrić og Kylian Mbappe er selvfølgelig kroatisk og fransk, på samme måte som Zlatan Ibrahimović er svensk og David Beckham er engelsk. FOTO: AFP PHOTO / FRANCK FIFE Vis mer
Kommentar

Både innvandringsmotstandere og liberale så VM-finalen som et multikulturelt fransk landslag mot et etnisk homogent Kroatia søndag. Men hudfarge er uviktig i fotballen.

Det kroatiske laget består av bleike menn, stort sett med navn som slutter på «ić». Franske «Les Bleus» domineres av spillere med navn og hudfarge som viser at de har foreldre med opphav i kontinentet sør for vårt. Før finalen fokuserte både aviser, etermedier og sosiale medier på dette aspektet ved spillernes familiebakgrunn - og med svært ulikt fortegn.

Et bilde av et blekt fransk landslag i 1986 kombinert med et bilde av dagens, ledsaget av tittelen «Don't tell me climate change doesn't exist», var et populært meme fra dem som omtaler de franske heltene som «franske» med anførselstegn. I motsatt leir ble VM omtalt som «en seier for mangfoldet», mange takket «Mor Afrika», eller skrev at «Afrika vant VM». Begge perspektivene er problematiske.

Spillerne på det franske landslaget er først og fremst franske, alle disse framstillingene handler om at de ikke anerkjennes fullt ut som det. Finalens store stjerner Luka Modrić og Kylian Mbappé er selvfølgelig kroatisk og fransk, på samme måte som Zlatan Ibrahimović er svensk og David Beckham er engelsk.

Om Mbappé og Ibrahimović også føler tilhørighet til foreldrenes opphavsland, er det et tilleggsmoment som ikke har hindret dem i å bli stjerner fra Frankrike og Sverige. De er forbilder fra to forsteder utenfor Paris og Malmø.

Mbappé har foreldre fra Kamerun og Algerie, men går inn i historiebøkene som den første tenåringen siden Pele som scorer i en VM-finale. Ibrahimović takker beryktede Rosengård for sin suksess, og sier selv at han representerer Malmø over alt.

Modrić var barn under borgerkrigen i Jugoslavia og tok med seg fotballen fra det ene bomberommet til det neste flyktningsenteret. VMs beste spiller mener krigserfaringen har gjort ham sterkere, klokere og forberedt på alt.

David Beckham er arbeiderklassegutten fra East End i London som spilte seg til rikdom og ble gift med «Posh Spice» Victoria.

Disse fire stjernene er alle eksempler på at i fotballen er det ikke foreldrenes økonomi eller hvor mange meter bokhyller en vokser opp med som bestemmer hvem som lykkes. Man trenger ikke dyrt utstyr for å bli god med en ball, har man kjærlighet og dedikasjon kan man, som Modrić, søke tilflukt i leken mellom bomberegn.

De aller beste får sjansen til å vise seg fram med sitt lands flagg på brystet. Disse spillerne er med på å samle hvert sitt folk, ikke splitte dem.

De franske spillerne er det beste Frankrike har å by på. Og akkurat nå er de best i verden.