Nei, alt er ikke lov i krig

Noe krigsspill kan gi oss inntrykk av.

FEIL BRUK AV FLAMMEKASTER: I «Call of Duty: World at War» brukes flammekasteren på nært hold. Det er ikke i tråd med krigens regler.
FEIL BRUK AV FLAMMEKASTER: I «Call of Duty: World at War» brukes flammekasteren på nært hold. Det er ikke i tråd med krigens regler. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||Selv om det ikke alltid virker slik, er det strenge regler for hvordan krigføring skal foregå i virkeligheten. Disse skal blant annet beskytte soldater mot unødvendig lidelse, beskytte sivile og sivil eiendom, og beskytte fornminner og kulturelle bygninger.

Nå har en sveitsisk gruppe tatt for seg en rekke mer eller mindre moderne krigsspill, og funnet ut om de inneholder situasjoner som i virkeligheten ville være straffbare krigsforbrytelser. Som forventet har letingen gitt mange resultater.

Ødelegge altDen kanskje vanligste krigsforbrytelsen har med ødeleggelse av sivil eiendom å gjøre. I mange krigsspill er det fritt frem å ødelegge alt man kommer over, om det er fiender i nærheten.

Et eksempel er Massive-strategispillet «World in Conflict», som lar deg teppebombe hele byer for å kvitte deg med enkelte fiender. Dermed behandles omfattende sivile områder som legitime mål, noe de bare i visse situasjoner er i virkeligheten (avhengig av trusselbildet).

Kirker og andre kulturelle bygninger er også ofte offer for krigerske handlinger i spill. «Call of Duty 4: Modern Warfare» fikk ros for at det i et oppdrag resulterte i tap å bombe en kirke, men det ble også påpekt at det i samme oppdrag var lov å bombe sivile bygninger og andre steder av kulturell verdi (som en kirkegård). I et annet oppdrag forsvant alle slike regler, og spilleren står blant annet fritt til å angripe en moské.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer