Nei, barnet ditt får ikke «digital demens» av å bruke Ipad

Norsk hjerneforsker: - Helt håpløst å bruke ordet «demens».

MOTBØR: Hjerneforsker og psykiater Manfred Spitzer kommer med kontroversielle påstander i boka «Digital demens». Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MOTBØR: Hjerneforsker og psykiater Manfred Spitzer kommer med kontroversielle påstander i boka «Digital demens». Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den tyske hjerneforskeren og psykiateren Manfred Spitzer vekker debatt der han kommer med påstandene i boka «Digital demens», som nå er ute i norsk utgave.

Mandag var Spitzer på norgesbesøk, og rakk blant annet å hevde at digitale medier som PC og nettbrett er ytterst skadelig for barns hjerneutvikling, og kommer til å bety økt antall demenstilfeller når dagens barn blir voksne.

Spitzer mener det ikke er forsvarlig å introdusere digitale medier før barnet har fylt 15 år. Spesielt kritisk er han til at foreldre og barnehager lar småbarn bruke digitale verktøy.

- Folk tror de stimulerer læring hos barn, men de gjør det motsatte. De første årene utvikles sanseapparatet og det visuelle senteret i hjernen, noe all senere læring baserer seg på. Da blir det helt feil å tro at barn kan lære noe av et nettbrett der man ikke sanser noe som helst, og gjør alt med én bevegelse, sa Spitzer til Dagbladet.

Nå møter de oppsiktsvekkende konklusjonene hans motbør fra norske eksperter.

- Håpløs begrepsbruk Hjerneforsker Anders Martin Fjell  ved Universitetet i Oslo forsker selv på barns hjerneutvikling. Han mener Spitzers frykt for økt demens i befolkningen er en merkelig slutning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer