DEBATT

Debatt: Boligveksten

Nei, boligkrisa går ikke over av seg selv

Generasjonene på vei inn i boligmarkedet møter stengte dører. Siv Jensens svar er total taushet, skriver Audun Lysbakken (SV).

ETTERLYSER HANDLING: Boligprisene stiger og stiger, utenfor all kontroll, langt utover lønnsveksten, skriver Audun Lysbakken (SV). Han etterlyser handling. Foto: Ingar Storfjell / Aftenposten / NTB Scanpix
ETTERLYSER HANDLING: Boligprisene stiger og stiger, utenfor all kontroll, langt utover lønnsveksten, skriver Audun Lysbakken (SV). Han etterlyser handling. Foto: Ingar Storfjell / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Tallene handler om mennesker. Hver måned kommer rapporten om boligprisveksten fra Eiendom Norge. Hver måned er tallene like urovekkende. De stiger og stiger og stiger, utenfor all kontroll, langt utover lønnsveksten.

Tallene viser unge mennesker som får døren til eiendomsmarkedet slengt i ansiktet. Folk med gode inntekter, folk som har spart siden avisbudjobben på ungdomsskolen. Som unge voksne med god jobb og god inntekt burde de få komme inn på boligmarkedet. Men de klarer det ikke. Og de heldige som klarer å komme seg inn får mer og mer gjeld. Særlig de unge.

Det siste året har boligkrisa slått ut i full blomst i hele landet. Prisene økte massivt i 2016, med 12,8 prosent på landsbasis. Verst er situasjonen i Oslo, med hele 23,3 prosent prisvekst på bare ett år, men prisveksten er eksplosiv mange steder i landet.

Den rekordhøye prisveksten gjør at unge og lavtlønte må gi opp drømmen om en egen bolig, samtidig som nordmenn nærmer seg gjeldstoppen i Europa. Får utviklingen fortsette, er den farlig for økonomien, og vil bli en viktig årsak til økende forskjeller i makt og rikdom i det norske samfunnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer