TOPSHOT - British Prime Minister Theresa May (R) and European Commission chief Jean-Claude Juncker arrive for a Brexit negotiation meeting on December 4, 2017 at the European Commission in Brussels.
British Prime Minister Theresa May meets European Commission chief Jean-Claude Juncker on December 4 as an "absolute" deadline to reach a Brexit divorce deal expires / AFP PHOTO / JOHN THYS
TOPSHOT - British Prime Minister Theresa May (R) and European Commission chief Jean-Claude Juncker arrive for a Brexit negotiation meeting on December 4, 2017 at the European Commission in Brussels. British Prime Minister Theresa May meets European Commission chief Jean-Claude Juncker on December 4 as an "absolute" deadline to reach a Brexit divorce deal expires / AFP PHOTO / JOHN THYSVis mer

Brexit:

Nei, Brexit-regningen er faktisk ikke en straff

Storbritannia kan ikke være den fyren som sier ja til å spleise på pizza, spiser pizzaen, for så å nekte å betale for seg.

Meninger

Mange EU-motstandere har den siste tiden uttrykt misnøye over de store summene som Storbritannia må punge ut til EU for å kunne forlate det europeiske samarbeidet.

De mener at dette utelukkende er for å straffe Storbritannia og skremme andre land som vurderer å forlate EU bort fra å gjøre det.

Men faktum er at dette ikke er gjort for å straffe Storbritannia, det å miste den tilgangen til det Europeiske samarbeidet som de selv var med å grunnlegge burde være straff nok.

Nei, dette handler kun om å betale de avgiftene som de allerede har sagt ja til å dekke.

Storbritannia og de andre EU-landene legger nemlig budsjettplaner for omtrentlig syv år av gangen, det nyeste gjaldt for 2014-2020 hvor det var enighet fra begge parter om hva som skulle dekkes. Altså at Storbritannia skulle gi en hvis mengde med penger i året i retur for de goder som ble avtalt i 2014.

Når Storbritannia nå har bestemt seg for å forlate EU er det da vel bare logisk at de fremdeles skal betale sin del av budsjettet?

Storbritannia kan ikke være den fyren som sier ja til å spleise på pizza, spiser pizzaen, for så å nekte å betale for seg. Dette ville vært ødeleggende for Storbritannias omdømme.

Om nå EU skulle føle seg generøs er det selvfølgelig mulig at denne summen kan senkes noe i forhold til det tapet av vekst og velstand som Storbritannia nå står ovenfor.

Dette hadde vært rimelig ettersom budsjettet baserte seg på forventet økonomisk utvikling.

For Storbritannia er den dessverre ikke så høy nå som den var da de inngikk avtalen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.