<strong>FEILAKTIGE PÅSTANDER:</strong> Jonas Bals, rådgiveren til Jonas Gahr Støre, beskriver en angivelig strategi for nedbygging av ”Den norske modellen” som vi ikke kjenner oss igjen i på noen måte, skriver artikkelforfatterne. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FEILAKTIGE PÅSTANDER: Jonas Bals, rådgiveren til Jonas Gahr Støre, beskriver en angivelig strategi for nedbygging av ”Den norske modellen” som vi ikke kjenner oss igjen i på noen måte, skriver artikkelforfatterne. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

DEBATT

Valg 2017:

Nei, den norske modellen er ikke under angrep

Utilbørlige beskyldninger på valgdagen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

På selveste valgdagen publiserer Dagbladet en kommentar av spaltist Jonas Bals, som også er Jonas Gahr Støres nære rådgiver, der han fremsetter grove og feilaktige påstander om NHO-foreningene Sjømat Norge og NHO Service. Jonas Bals beskriver en angivelig strategi for nedbygging av ”Den norske modellen” som vi ikke kjenner oss igjen i på noen måte.

Forfatteren bør beklage dette grove overtrampet, og helst før valglokalene stenger idag.

Jonas Bals bruker sterke ord i sin beskrivelse av det som skal være en bevisst strategi for nedbygging av "Den norske modellen". Dette beskrives som en slags konspirasjon mellom NHO, landsforeninger i NHO og regjeringen. Dette gjør han altså på selveste valgdagen - den dagen hvor det er tradisjon for at valgkampen er avsluttet.

Når et så sterkt politisk angrep dessuten er basert på påstander som er direkte feil, er det svært alvorlig.

Bals tar utgangspunkt i to enkeltbedrifter som han påpeker praktiserer en uryddig linje i arbeidsgiverspørsmål. Den ene bedriften Norse Production er ikke medlem i NHO og heller ikke i Sjømat Norge. Som arbeidgiverorganisasjon har Sjømat Norge tatt avstand fra bedriftens bruk av polske lønninger og polske arbeidsvilkår i norsk fiskeindustri. Vi har sammen med vår forhandlingsmotpart NNN sørget for allmenngjøring av fiskeindustrioverenskomsten – nettopp med bakgrunn i dette selskapets praksis.

Det er derfor meningsløst av Bals å angripe Sjømat Norge for å ha reklamert for løsningen Norse Production har håndhevet. La det være tydelig: Sjømat Norge har ikke reklamert for måten Norse Production har etablert et selskap i Polen. Vi har et tett og godt samarbeid med vår forhandlingsmotpart i fagbevegelsen.

Den andre bedriften det vises til er bemanningsselskapet Propuro. Denne bedriften er medlem av NHO Service. Like fullt har NHO Service tatt tydelig avstand i saken og vært klar overfor bedriften at de ikke kan støtte deres sak. Dette har også NHO Service sagt til Klassekampen, noe Bals kjenner til men altså velger å utelate.

Med bakgrunn i enkeltsakene som altså verken har støtte fra NHO eller fra NHOs landsforeninger, konstruerer Bals en konspirasjonshistorie som inkluderer regjeringen og NHO - og hvor vårt mål angivelig skal være å rive ned grunnlaget for ”Den norske modellen”. Vi finner det både oppsiktsvekkende og trist at en partipolitiker fremsetter påstander som ikke er korrekt – og det på selveste valgdagen.

Både Sjømat Norge og NHO Service stiller gjerne opp i samtaler med Jonas Gahr Støre eller Erna Solberg etter valget for å bidra til å bygge en moderne, fremtidsrettet og robust politikk for morgendagens arbeidsliv.

Godt valg!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer