Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Nei, den skal ikke spises

Verdens dyreste kunstner ble stoppet i tollen i Japan.

(Dagbladet.no): Installasjonen «Mother and Child, Divided» står vanligvis utstilt på Astrup Fearnley-muset i Oslo, men i år skal den enorme installasjonen på tur til Japan for å feire Turner-prisen, en av de aller tyngste utmerkelsene innen kunstverdenen.

Selve installasjonen består av en tverrdelt, britisk ku og hennes kalv senket i formalin. Det går ikke upåaktet hen hos japanske byråkrater.

Fryktet kugalskap

For etter utbruddet av kugalskap i Storbritannia på 90-tallet la Japan ned forbud mot import av britisk oksekjøtt, og dette forbudet har skapt hodebry for arrangørene av utstillingen.

Representanter fra kunstmuseet i Mori måtte overbevise tollvesenets ansatte om at kua ikke var til å spises. Men det var bare starten.

Den originale kua med kalv er i ferd med å restaureres hos kunstneren, og den som skal stilles ut på museet i Tokyo er andre versjon av kunstverket.

- Giftig

Den oppbevares kaldt, men prosessen med å fylle installasjonen med formalin fører til at museet må installere et helt nytt ventilasjonsanlegg, fordi formalinen er giftig, melder nyhetsbyrået Reuters.

image: - Nei, den skal ikke spises

- Dette er et av de viktigste verkene i utstillingen, så vi vil ikke gi opp, sier museumsdirektør Fumio Nanjo til byrået.

Utstillingen innledes 25. april i Mori-museet i Rappongi-distriktet i Tokyo, og vil vare til 13. juli.

Kan være problematisk

Gunnar Kvaran er museumsdirektør for Astrup Fearnley-museet i Oslo. Han er kjent med at kunstverket til tider kan by på problemer.

- Den originale installasjonen repareres nå fordi containeren sprang lekk i fjor, sier han til Dagbladet.no.

Kua en gullgruve

Kunstverket er blitt en potensiell gullgruve for museet. Tate ble tilbudt å kjøpe det i 1994, men valgte å si nei takk. Det endte med at Astrup Fearnley fikk hele installasjonen for halvannen million kroner, fordi kunstneren ennå var ukjent.

I dag regner Kvaran med at kunstverket ville innbrakt rundt hundregangeren, 20 millioner dollar. Damien Hirst er blitt verdensstjerne, og en av verdens best betalte.

RÅTE OG LEKKASJE: Damien Hirsts «Mother and Child, Divided» er nå til restaurering etter lekkasje og forvitring. En kopi skaper hodebry for japanske byråkrater på grunn av importforbud. Scanpix
RÅTE OG LEKKASJE: Damien Hirsts «Mother and Child, Divided» er nå til restaurering etter lekkasje og forvitring. En kopi skaper hodebry for japanske byråkrater på grunn av importforbud. Scanpix Vis mer

I fjor høst brakte Dagbladet nyheten om at containeren lekket, og kunstneren tilbød seg fort å ta en del av kostnadene med å restaurere kunstverket.

- Det er ingen garanti på kunstverk, men Hirst ønsket å delta. Vi har et utmerket forhold til ham, sier Kvaran.

- Enormt komplisert

Fremdeles er det uklart når Oslo-folk igjen får se Hirsts enorme installasjon. Astrup Fearnley-museet skal flytte fra Kvadraturen til Tjuvholmen i løpet av de nærmeste årene.

Prosessen med å fylle tankene med formalin er såpass innviklet at det trolig ikke vil gjennomføres for museet har byttet lokaler.

- Det er faktisk enormt komplisert, så selv om vi får installasjonen tilbake i september vil det trolig bli lagret til vi flytter, sier Kvaran.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media