VIL FORHINDRE OVERGREP:  Det har blitt anmeldt en rekke seksuelle overgrep på festivaler i Sverige. Festivalen Göteborgs Kulturkalas vurderer nå å innføre trygge soner foran scenen, hvor bare kvinner får lov til å oppholde seg. Foto: Anna Tärnhuvud / NTB Scanpix 
VIL FORHINDRE OVERGREP:  Det har blitt anmeldt en rekke seksuelle overgrep på festivaler i Sverige. Festivalen Göteborgs Kulturkalas vurderer nå å innføre trygge soner foran scenen, hvor bare kvinner får lov til å oppholde seg. Foto: Anna Tärnhuvud / NTB Scanpix Vis mer

Nei, det er ikke bedre å være kvinne i samfunn med kjønnsapartheid

Mer kjønnsdeling er ikke løsningen på problemet, men selve problemet. 

Meninger

Det ropes etter egne soner for kvinner og jenter på svenske festivaler. Forslaget er ikke til å unngå. Bakgrunnen er systematiske overgrep mot jenter og kvinner på flere festivaler i Sverige gjennom de siste årene. Også Tyskland har lignende erfaringer med gjenger av unge menn som samles for å trakassere og forgripe seg på uskyldige ofre.

Fenomenet er ikke ukjent, men ble en del av den vestlige verdens oppmerksomhet etter opprørene på Tahrir-plassen i Egypt. Der kunne flere reportere og andre kvinner melde om ekstremt traumatiske opplevelser knyttet til overgrep gjort av store grupper menn som samlet seg rundt en kvinne.

For å være krystallklar først. Overgrep og trakassering knyttet til større arrangementer er ikke noe nytt verken i Norge, Sverige eller Tyskland. Denne formen for organiserte overgrepsgjenger er derimot et fenomen vi ikke har sett tidligere. Det vil ikke være urimelig å påstå at dette er en form for overgrep som stammer fra land som praktiserer et strengt skille mellom menn og kvinner.

Til tross for dette er det altså nettopp strengere skiller mellom kvinner og menn som foreslås for å få bukt med problemet. La meg gjenta. Problemet stammer fra land der menn og kvinner lever strengt adskilte liv. Løsningen som foreslås er å gjøre Sverige likere de landene som har fått problemer siden menn og kvinner lever strengt adskilte liv. Det er ikke til å forstå.

Det er selvsagt lett å forstå fortvilelsen, frustrasjonen, sinnet og oppgittheten som oppstår i kjølvannet av slike skandaler. Desto viktigere er det med tiltak som faktisk fungerer. Når man forslår kjønnsdeling tror jeg ikke bare at det ikke fungerer, men at det vil kunne gjøre problemet enda større. Når man velger å dele opp samfunnet i egne arenaer for kvinner og menn lar man ekstremt kvinnefiendtlige holdninger legge premissene for hvordan samfunnet skal organiseres. Når man legger seg på en linje der kvinner skal gjemmes bort, dekke seg til eller forholde seg til egne soner er man samtidig med på å skape et skille mellom verdige og uverdige kvinner. De verdige kvinnene vil i et slikt system bli de som oppfører seg. De som holder seg til områdene sine og kjenner sin plass. De som derimot ikke føyer seg etter reglene, de som går der de ikke skal gå og oppfører seg slik som «anstendige» kvinner ikke skal oppføre seg vil være uverdige kvinner. De vil, ifølge en slik logikk, kunne skylde seg selv for overgrep. De kunne jo bare holdt seg til sine egne soner så ville overgrepene aldri skjedd.

En slik organisering av samfunnet tar fra kvinner frihet. Jeg nekter å akseptere at vi skal innrette samfunnet på en måte som gjør at mine venninner eller min kjæreste skal måtte oppføre seg på bestemte måter og følge bestemte regler for å unngå overgrep. Samfunnet og loven bør alltid ta stilling for ofrene i overgrepssaker, aldri overgriperne. Det å si at det er ofre eller potensielle ofre som skal få begrenset sin frihet er å la overgriperne legge premissene for hvordan samfunnet organiseres. Det er rett og slett ikke mulig å akseptere. Det er overgriperne som skal få mindre frihet.

Selv om det er mye som tyder på at de fleste av de som begår overgrep i gjenger kommer fra land der kvinnesynet er dårlig, kan kultur aldri unnskylde den type handlinger. Sylo Taraku har et godt poeng når han sier at disse ungdommene vet at de gjør noe galt. Overgrep skal alltid straffes. Politi og myndigheter bør benytte anledningen til å vise at de tar overgrep på alvor og sette av langt flere ressurser til å oppklare og straffe overgrep, samt å vise en tydeligere tilstedeværelse på alle arrangementer der det er fare for slikt. Desto flere overgrep som får gå ustraffet desto farligere blir det å være kvinne. Det kan ikke aksepteres.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.