DEBATT

Nei, det er ikke bedre å være kvinne i samfunn med kjønnsapartheid

Mer kjønnsdeling er ikke løsningen på problemet, men selve problemet. 

VIL FORHINDRE OVERGREP:  Det har blitt anmeldt en rekke seksuelle overgrep på festivaler i Sverige. Festivalen Göteborgs Kulturkalas vurderer nå å innføre trygge soner foran scenen, hvor bare kvinner får lov til å oppholde seg. Foto: Anna Tärnhuvud / NTB Scanpix 
VIL FORHINDRE OVERGREP:  Det har blitt anmeldt en rekke seksuelle overgrep på festivaler i Sverige. Festivalen Göteborgs Kulturkalas vurderer nå å innføre trygge soner foran scenen, hvor bare kvinner får lov til å oppholde seg. Foto: Anna Tärnhuvud / NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det ropes etter egne soner for kvinner og jenter på svenske festivaler. Forslaget er ikke til å unngå. Bakgrunnen er systematiske overgrep mot jenter og kvinner på flere festivaler i Sverige gjennom de siste årene. Også Tyskland har lignende erfaringer med gjenger av unge menn som samles for å trakassere og forgripe seg på uskyldige ofre.

Fenomenet er ikke ukjent, men ble en del av den vestlige verdens oppmerksomhet etter opprørene på Tahrir-plassen i Egypt. Der kunne flere reportere og andre kvinner melde om ekstremt traumatiske opplevelser knyttet til overgrep gjort av store grupper menn som samlet seg rundt en kvinne.

For å være krystallklar først. Overgrep og trakassering knyttet til større arrangementer er ikke noe nytt verken i Norge, Sverige eller Tyskland. Denne formen for organiserte overgrepsgjenger er derimot et fenomen vi ikke har sett tidligere. Det vil ikke være urimelig å påstå at dette er en form for overgrep som stammer fra land som praktiserer et strengt skille mellom menn og kvinner.

Til tross for dette er det altså nettopp strengere skiller mellom kvinner og menn som foreslås for å få bukt med problemet. La meg gjenta. Problemet stammer fra land der menn og kvinner lever strengt adskilte liv. Løsningen som foreslås er å gjøre Sverige likere de landene som har fått problemer siden menn og kvinner lever strengt adskilte liv. Det er ikke til å forstå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer