Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kjøtt:

Nei, det er ingen nasjonal krise om husdyrholdet reduseres

Tvert imot, reduksjon av husdyrbestanden vil være med på å nå klimamålet vi har satt oss.

REDUSERT KJØTTKONSUM: reduksjon i forbruket av rødt kjøtt vil bidra til at vi når klimamålene vi har satt oss, skriver artikkelforfatter. Foto Knut Falch / NTB Scanpix
REDUSERT KJØTTKONSUM: reduksjon i forbruket av rødt kjøtt vil bidra til at vi når klimamålene vi har satt oss, skriver artikkelforfatter. Foto Knut Falch / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Internasjonal forskning viser at reduksjon i forbruket av rødt kjøtt bidrar til dette. Elisabeth Gjems, som resten av landbrukets talsmenn, argumenterer nok engang ut fra en «alternativ virkelighet».

«Den næringa som produserer maten vår er i krise», skriver hun i et debattinnlegg i Dagbladet. Nei, vi har en selvforsyningsgrad nær 50 prosent, men basert på norskprodusert fôr reduseres den til ca 40 prosent. Og i selvforsyningsgraden inkluderes ikke fisk og annen sjømat.

Dekningsgraden, definert som hvor mye norskprodusert mat vi kunne spist, økes ifølge forskning til en forsyningsgrad på 90 prosent om vi inkluderer fisk som mat.

Norsk landbruk og norske politikere bør ta inn over seg at Gros målformulering om «bærekraftig utvikling» også forutsetter «bærekraftig konsum».

Fortsetter landbruket å leve i sin fantasiverden, vil det møte en brutal virkelighet når nordmenn følger forskernes råd, og reduserer sitt kjøttkonsumet med 30 prosent.