Nobel på NRK 1

Nei, det var visst ikke den første «Nobel»-tabben likevel

Regissør og produsent oppklarer «ammunisjons-mysteriet». 

NOE SOM MANGLER? Er magasinet i Anders Danielsen Lies våpen borte her? Enkelte tv-seere hevder det, mens produsenten er usikker. Foto: Screenshot/NRK 
NOE SOM MANGLER? Er magasinet i Anders Danielsen Lies våpen borte her? Enkelte tv-seere hevder det, mens produsenten er usikker. Foto: Screenshot/NRK  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I søndagens episode av «Nobel» på NRK1 kan det se ut som om et våpen i en skarp situasjon ikke har magasinet på plass, og dermed verken er ladd, funksjonelt - eller troverdig.

Dagbladet publiserte tidligere i dag saken om at NRKs storsatsing «Nobel» kunne ha gått på sin første tabbe.

Selv produsenten og regissøren var usikker på om magasinet var på plass i den ene scenen, men på telefon fra London i ettermiddag kunne regissør Per Olav Sørensen fortelle at de har dobbeltsjekket scenen.

- Det er ingen tabbe, vi har sjekket tagningen og gått inn noen «frames» tidligere og senere, sier Sørensen og fortsetter:

- Magasinet er i hele tida. Det er med andre ord vinkel, farge og bakgrunn som spiller oss et puss i det Anders Danielsen Lie vinkler geværet, sier han.

Les også at Kjetil Bragstad, tidligere soldat i Afghanistan, mener at ikke alt er like troverdig i serien.

Helt forsvarsløs

Vel 38 minutter ut i episoden ser vi soldat Jon Petter Hals, spilt av Anders Danielsen Lie, rykke ut midt på natta med maskingevær. Det er muligens bare et problem med utrykningen: det ser ikke ut som om han har magasin og dermed ammunisjon i våpenet. Det forundret regissør Per-Olav Sørensen tidligere i dag:

- Som man selv kan se av scenen, er den gjort i nattopptak med fullstendig våpen intakt under hele seansen.

- Ingen av oss kan huske at magasinet ble mistet denne natten. Så hvorfor det ser ut til at magasinet er borte i det ene sekundet, aner vi ikke. Det er jo på plass både før og etter, skrev Sørensen i en e-post til Dagbladet i formiddag.

TROVERDIG: Her ser det ut som om Anders Danielsen Lie og skuespillerne har magasinet på plass i våpenet. 
TROVERDIG: Her ser det ut som om Anders Danielsen Lie og skuespillerne har magasinet på plass i våpenet.  Vis mer

«Nobel» følges med argusøyne, og er det noe som skurrer, blir det registret.

- Er ingen geværekspert

Forsvarets spesialkommando (FSK) er en spesialstyrke i den norske Hæren. FSK rekrutterer og utdanner de fremste soldatene landet kan oppdrive. FSK har vært med å gi råd og hjelp under innspillingen.

Derfor tvilte regissøren på at magasinet virkelig var borte:

- Vi hadde FSK-militære på jobb hele tida. Samt rekvisitører. Så tviler på om det er korrekt. Jeg er ikke gevær- og militær eksperten i serien, uttalte Sørensen og la til:

- Til den som har fått med seg dette sekundet i seriens mørkeste scene, må jeg si at jeg er imponert. Denne detaljen er umulig å få med seg hvis man ikke fryser bildet og justerer opp lyset.

- Det er veldig stas å kunne lage serier som folk er såpass interessert i, sier Sørensen.

ENGASJERER: Det er stor interesse blant tv-seerne for «Nobel», også når det gjelder militære detaljer.
ENGASJERER: Det er stor interesse blant tv-seerne for «Nobel», også når det gjelder militære detaljer. Vis mer

- Svart magasin, grå bakgrunn

Produsent Håkon Briseid i Monster har heller ikke fått med seg den mulige glippen. Han fortalte til Dagbladet, før det ble avklart at det ikke var en glipp, at han har sett og gått gjennom episoden 20 ganger, og ikke registrert at det mangler et magasin i våpenet.

- Det har jeg ikke lagt merke til, men jeg kan ikke se bort fra det, sier Briseid og ringer tilbake når han har undersøkt:

FØR - ETTER: Slik ser tv-bildet ut før vi lettet det opp i photoshop, som som det er ølverst i saken.
FØR - ETTER: Slik ser tv-bildet ut før vi lettet det opp i photoshop, som som det er ølverst i saken. Vis mer

- Nå har jeg sett, stoppet og gransket sekvensen, og det kan stemme, men jeg tviler. Magasinet er svart, bakgrunnen grå og alt går i ett, så det er vanskelig å se.

Briseid legger til at han synes det er flott at folk følger med og at seerne «pauser og spoler» for å få med seg detaljer på jakt etter mulige feil.

Dagbladet lyktes ikke å få tak i skuespiller Danielsen Lie, som holdt i våpenet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer