Nei. Dette er ikke årets julegate i Vikersund

Gammel bløff med nytt offer.

BARE BLØFF: Med teksten «Vikersund da... Totalt FAIL med belysning i gatene i år. Sa noen stivpyntet?» spres dette bildet på Facebook.
BARE BLØFF: Med teksten «Vikersund da... Totalt FAIL med belysning i gatene i år. Sa noen stivpyntet?» spres dette bildet på Facebook.Vis mer

(Dagbladet): Et bilde av en julepyntet gate som kan gi assosiasjoner til noe helt annet enn julehandel går runden på Facebook i kveld og spres i hurtig tempo.

Bildet viser imidlertid ikke årets julepynt i Vikersund, slik bildeteksten hevder.

Det er et bilde som har gått viralt i sosiale medier mange ganger tidligere, og blitt tilskrevet alt fra Moskva til småbyer i den amerikanske midtvesten.

Bare for moro Hvor det opprinnelig stammer fra, og om det er genuint eller manipulert, er umulig å finne ut av. Men Dagbladet har klart å spore opp mannen som skrev «Vikersund» på det.

- Det er nok meg som står bak spredningen denne gangen. Jeg fant det på nettet og skrev at det var fra Vikersund for å ha det litt moro. Så så jeg raskt at det ble spredd over hele internett, sier selger og tidligere webdesigner Johnny Heggelund.

Han bor selv i det vakre tettstedet midt i Buskerud, som er mest kjent for Norges eneste skiflygingsbakke.

- Denne episoden viser hvor fort det kan gå. Du kan skrive hva som helst som en spøk på internett, og så tar det helt av, sier Heggelund.

Enkle å manipulere Leder i handelsstandsforeningen i Vikersund, Geir Garås, sier til Dagbladet at i virkeligheten er ikke julepynten hengt opp ennå. Julegata åpnes - som de fleste steder i Norge - første helga i advent.

BARE TØYS: En lokal Vikersund-beboer tar på seg ansvaret for å ha påført bildet denne teksten.
BARE TØYS: En lokal Vikersund-beboer tar på seg ansvaret for å ha påført bildet denne teksten. Vis mer

- Altså neste lørdag. Og i år har vi helt ny julepynt - vi skal henge LED-lys i alle trærne, i motsetning til før, da vi hadde julelys i lyktestolpene, sier han.

Bilder av tilsiktet eller utilsiktet morsomme eller obskøne julelys er for øvrig en gammel gjenganger på sosiale medier, viser et kjapt søk på faktasjekkingssiden Snopes.

Kanskje fordi slike bilder er forholdsvis enkle å manipulere med bilderedigeringsprogrammer som Photoshop.

Ett eksempel er bildet som viser et enormt, blinkende skjellsord på varemagasinet Harrods i London. Et annet, som gikk viralt for tre år siden, er en svært forsseggjort video av enorme, blinkende peniser i handlegata i Brighton.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram