Nei, du kan ikke beskytte opphavsretten din med denne Facebbok-meldingen

Kontrollen ga du bort en gang for alle da du opprettet konto.

BESKYTTER IKKE: Da du signerte brukeravtalen med Facebook, ga du fra deg rettigheter du ikke kan ta tilbake ved å poste en variant av teksten over på din Facebook-vegg. Usikkert av hvilken grunn har teksten det siste døgnet nærmest spredd seg som et virus blant norske Facebook-brukere.
BESKYTTER IKKE: Da du signerte brukeravtalen med Facebook, ga du fra deg rettigheter du ikke kan ta tilbake ved å poste en variant av teksten over på din Facebook-vegg. Usikkert av hvilken grunn har teksten det siste døgnet nærmest spredd seg som et virus blant norske Facebook-brukere. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Har du også Facebook-nyhetsfeeden din full av kopierte meldinger fra venner som tror de kan beskytte opphavsretten til innlegg, bilder og annet de har delt gjennom å legge ut denne standariserte «juridiske» teksten?

In response to the new Facebook guidelines I hereby declare that my copyright is attached to all of my personal details, illustrations, comics, paintings, professional photos and videos, etc. (as a result of the Berner Convention). For commercial use of the above my written consent is needed at all times!

Og så videre. Men meldingen er dessverre uten juridisk-opphavsrettslig effekt.

For de fleste av oss betyr denne frenetiske klipp-og-lim-aktiviteten en Facebookfeed full av støy. For de som poster meldingen og tror de har tatt tilbake kontrollen med innholdet sitt, betyr det at de har ikke har oppnådd noe annet enn å «spamme» vennekretsen. 

Da du aksepterte Facebooks brukervillkår ved opprettelsen av din konto, inngikk du nemlig en juridisk bindende avtale som ikke kan oppheves ensidig av deg i ettertid.

Som advokat Jon Wessel-Aas forklarer til NRK:

— Hvis jeg tilbyr deg en tjeneste og sier at du må hake av på at du aksepterer de villkårene som gjelder, så kan ikke du etterpå skrive noe som går i mot det. 

Denne avtalen gjør at du gir Facebook vide fullmakter til å gjøre hva selskapet vil med innhold du poster i nettsamfunnet. Vil du unngå dette, må du enten la være å opprette en Facebook-konto, slette den du har eller rette et direkte og personlig krav til Facebook som juridisk selskap. 

Selv ved å slette kontoen din, er det uklart hvilken kontroll over ditt innhold du tar tilbake. 

Ifølge nettstedet Snopes.com har den feilaktige teksten sirkulert siden mai i år. Hvorfor den begynte å spre seg i Norge i går, er usikkert.

Det eneste som er sikkert, er at meldingen ikke virker. En positiv bieffekt: Alle de humoristiske variantene av teksten som nå begynner å dukke opp. Som denne, fra en Facebook-bekjent av meg:

In response to my friends' reaction to the new Facebook guidelines, I hereby beseech all my Facebook friends to cease and desist the ridiculous practice of copy-pasting notices of legal mumbo-jumbo and filling my newsfeed with crap in the process. It's not going to help, and only serves to annoy and infuriate those of your friends and connections who know better.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer